2018-10-30
今日係長沙灣收工,同朋友仔係呢區搵食。朋友介紹左呢間小店,正麻辣茶雲吞,餐廳只有十數位置,去ge時候岩岩好有位,唔駛等。我就點左麻醬青瓜雞絲冷麵,另加溏心蛋朋友點左麻辣撈雲吞(7隻),加幼麵另外加左份香煎芝心雲吞share 食。麻醬青瓜雞絲冷麵此冷麵只於夏日提供,雖然最近開始漸漸轉涼,但係依然好想食冷麵。麻醬十分開胃,青瓜絲十分爽脆,雞絲分量十足,食落好滿足。另加溏心蛋一隻,只需$9,好抵兼好味。麻辣撈雲吞(7隻)加幼麵我試左啖麵同埋一隻雲吞,呢隻麻辣我都只敢少試過下癮,朋友鍾意食辣就覺得好正好過癮,邊叫辣邊繼續食👍🏼香煎芝心雲吞店員表示改左做炸,即叫即炸,店員提示我地要襯熱食。雲吞炸到金黃色,賣相都已經好吸睛,食落十分脆及香口,芝士味夠出,食完一隻又一隻,值得encore。我地另外加左杯金橘檸檬蜜share,同平時出面飲開ge唔同,金橘味十分天然,食完辣野飲番啖即刻爽晒。
我就點左麻醬青瓜雞絲冷麵,另加溏心蛋
朋友點左麻辣撈雲吞(7隻),加幼麵
另外加左份香煎芝心雲吞share 食。
麻醬青瓜雞絲冷麵
麻辣撈雲吞(7隻)加幼麵