2017-02-28 462 views
係旺角行完街, 近近地行去朗豪/ 雅蘭個邊搵地方食飯,就諗到食樂天皇朝但估唔到夜晚8 點, 外面都有唔少人等位, 唯有要等下我知道呢到最出名係八色小籠包,可以話佢奇怪, 又可以話佢創新,我都想試下佢好耐終於等到位了, 枱面已有栗子+花生既小食, 估到應該要計錢既,不過幾好味,粟子夠哂淋好快手揀左個招牌皇朝小籠包仲有酸辣湯,炸醬麵,炸饅頭,水煮魚,高力豆沙先黎個酸辣湯, 份量和我想像中有距離, 只是小盅的一人份量不過配料都幾多,加上味道搭救,酸辣湯夠酸夠辣而家好多地方o既酸辣湯為左迎合大眾口味又唔夠酸又唔夠辣,想要酸D,只能自己加點醋皇朝小籠包,熱辣辣黎到,顏色好sharp,色彩繽紛的八色由天然食材提鍊而成起頭唔知點開始食好,後來發現有個有指示牌個食用次序黎食由原味開始,每款皮薄餡靚,唔需要特別溫柔夾起,基本上個皮唔會穿食落去係爆汁,最好一啖食哂,享受每款滲出來不同的味道,個人認為蟹粉小籠包特別好食炸醬麵,麵條幾有口感,拉得不錯,味道偏辣,加上肉碎增加口感,整體幾惹味水煮魚,好大碗,重口味之選,雖然叫左小辣,但都幾刺激魚片薄切,又滑又無骨,份量都算ok另外原來個底有勁多薯粉,完全食唔哂,

但估唔到夜晚8 點, 外面都有唔少人等位, 唯有要等下

好快手揀左個招牌皇朝小籠包

仲有酸辣湯,炸醬麵,炸饅頭,水煮魚,高力豆沙

先黎個酸辣湯, 份量和我想像中有距離, 只是小盅的一人份量

不過配料都幾多,加上味道搭救,酸辣湯夠酸夠辣

皇朝小籠包
起頭唔知點開始食好,後來發現有個有指示牌個食用次序黎食

炸醬拉麵
水煮魚,好大碗,重口味之選,雖然叫左小辣,但都幾刺激
正宗重慶水煮魚
魚片薄切,又滑又無骨,份量都算ok

另外原來個底有勁多薯粉,完全食唔哂,如果早知有咁多薯粉,就唔使叫炸醬麵啦
炸饅頭炸得好好,外脆內軟,加上練奶,超邪惡
炸饅頭
由於食左好多辣野,最後想加單食多個高力豆沙中和下

侍應加個高力豆沙,諗住唔寫紙環保D,但侍應都係俾張紙我寫算

高力豆沙上到枱偏左少少,但味道不錯,紅豆餡再加香蕉,很有特色
高力豆沙
如果叫得野多,建議要分開落單,d野上得好快,但張枱唔夠位擺
Type of Meal
Dinner