2020-03-10 7378 views
自從上年去完希臘就完全愛上地中海/中東菜,一直好掛住hummus同moussaka。皇天不負有心人^^ 同朋友揾到呢間 (隱世? ) 中東菜,當日驚要排隊6點就walk-in,第一印象係裝飾有幾分Athens餐廳既味道,staff都好熱情友善 (題外話: 有位天生有兩隻拇指既中年叔叔staff同我地講”give me six girls”,覺得佢好可愛,亦好佩服佢咁樂觀面對自己天生既缺陷)講番食物,首先當然係hummus!😍 我地揀左最原始既hummus bil tahini ($58) 加pita bread ($48)。份量偏細 (兩個唔大食女仔食岩岩好) 要讚既係調味,鹹味適中,鷹咀豆味濃,磨得軟滑,唔會太乾太稠抆唔到上個包度,係希臘級hummus <3 另外pita bread上碟既時候隻碟有暖過,個人認為非常貼心。Moussaka ($148) 同之前食過既好唔同,但同樣俘虜左我既味蕾。一向偏好唔重口味又帶出到食物本身既鮮味既菜式,呢個moussaka既茄子除左鮮味,仲有茄醬既甜酸味加持,配埋肉醬同鷹咀豆,好食得黎又無罪惡感💫 最後店員推介既shish taouk (

Hummus  with  pita  bread

Moussaka

最後店員推介既shish taouk ($148) 有驚喜!唔好肉既我竟然不知不覺食曬成串。中東菜既調味好適合烤呢種烹調方式,雞肉入味嫩口,就係個種典型中東菜多種香料混埋既味道。雖然雞肉望落好似好乾,食落又唔會ber,都值得一試。

shish taouk

Overall都對餐廳非常滿意,價錢合理,加上餐牌個figure太可愛,絕對係會encore既餐廳。
Hummus  with  pita  bread
Moussaka