2023-01-16
天氣一凍,我會特別想打邊爐,而今次被我搵到呢間鹵水牛腩專門店,食完個暖笠笠牛腩煲之後,仲可以打打邊爐淥丸淥菜食㗎,係咪好特別呢?秘製牛腩煲 (HK$308).我都係第一次以打邊爐的方式食牛腩煲,而這樣可以保持85度,是店主覺得是最佳食牛腩的熱度。牛腩也真係好入味,牛味濃郁而不膩🫶🏻.食晒煲裡多條軟腍又爽口的牛腩和甜美可口的白蘿蔔之後,加返啲清湯就可以淥其他嘢食.這個2人餐仲包括牛丸、魚蛋、墨魚丸、魚腐(各2粒)和生菜、炸魚皮(各1份).肉丸魚丸都真材實料,多肉少粉,口感比較彈牙爽口.生菜新鮮、清甜,炸魚皮就脆口,不太鹹,淥一陣間就食得啦*魚腐 (+HK$20/4粒).追加這款因為我喜歡食魚腐*魚皮餃 (+HK$25/4粒).大大隻,外面層魚皮是剛好的厚度,有彈牙煙韌的魚皮,餡料也好豐富豆漿 (+HK$12/支)蜂蜜綠茶 (+HK$12/支)餐廳免收加一服務費,不過店員有少少漏單,服務質素也有改善空間。另外建議餐廳可以考慮提供多一些蔬菜食材比食客點嚟打邊爐 — 例如豆腐、響鈴、芋絲、有葉蔬菜等等,令飲食均衡啲吧😄*餐廳環境都好乾淨,坐得舒服。
秘製牛腩煲 (HK$308)
.肉丸魚丸都真材實料,多肉少粉,口感比較彈牙爽口
.生菜新鮮、清甜,炸魚皮就脆口,不太鹹,淥一陣間就食得啦
魚腐 (+HK$20/4粒)
.追加這款因為我喜歡食魚腐
魚皮餃 (+HK$25/4粒)
牛腩煲
豆漿 (+HK$12/支)
蜂蜜綠茶 (+HK$12/支)
豆漿
餐廳環境都好乾淨,坐得舒服。