2022-08-01
微辣相信好多人都睇過👀最近得知原來哩條過江龍🐉走到黎沙田新城市廣場開左間微辣大排檔😂我地呢條foodie地頭蟲🐛點都要去挑下機先得👊🏻一去到門口就見到與別不同嘅設計🏙用舊香港嘅大排檔做設計藍本🌃滲入道地嘅香港懷舊冰室嘅元素👍🏻例如以前冰室嘅小瓷磚 同埋 香港人鐘意嘅麻雀🀄設計真係好有心思!除左舊香港元素外🤣仲有微辣嘅成員各種名句!連人物都會係餐廳嘅裝飾出現👯🏻♂️充滿返佢微辣自己嘅特色😆入面分為小菜部同冰室部🤔我哋見冰室個邊裝修到成隻渡海小輪咁有特色🚢諗都冇諗就行左去冰室部嗰邊坐啦🤣掃一掃QR code菜單一覽無違😳冰室部最主要食車仔麵🍜、豬扒包🥪、豬仔包🍞等等同各種小食!而且每樣野都會加返微辣kol 嘅名係前面😂佢為fans嘅望到隔外有親切感🤭唔知係唔係佢地成員各自推薦嘅菜式呢!食豪dee十全大寶車仔麵 $178見佢哩碗麵幾乎包晒佢推薦車仔麵嘅餸🥳仲有腐乳生菜送🥬餓底嘅我哋當然要嗌碗食晒啲推薦餸啦!碗麵用料十足👍🏻唔同嘅餸菜堆埋一齊唔使食麵都已經夠飽😂除左蘿蔔🥕魷魚🦑,豬手🐷豬大腸🐖等等呢類車仔麵經常有嘅材料之外!裡面仲有鮑魚花膠呢類名貴材料😳男朋友最鐘意佢嘅豬大腸 讚佢夠晒香
食豪dee十全大寶車仔麵 $178
見佢哩碗麵幾乎包晒佢推薦車仔麵嘅餸🥳仲有腐乳生菜送🥬餓底嘅我哋當然要嗌碗食晒啲推薦餸啦!碗麵用料十足👍🏻唔同嘅餸菜堆埋一齊唔使食麵都已經夠飽😂除左蘿蔔🥕魷魚🦑,豬手🐷豬大腸🐖等等呢類車仔麵經常有嘅材料之外!裡面仲有鮑魚花膠呢類名貴材料😳男朋友最鐘意佢嘅豬大腸 讚佢夠晒香🥰而我呢個蘿蔔控當然覺得蘿蔔最入味最好食啦😋
招牌玻璃辣魷魚🦑 $48
麻辣牛肚 🐂 $38
小食我們揀左魷魚同麻辣牛肚🐮魷魚食落辣味唔算太重🌶但好爽口 食感唔錯👍🏻而麻辣牛肚係我哋全晚最欣賞嘅菜式之一!佢嘅辣度啱啱好🌶🌶唔會辣到滿頭大汗但又非常過癮😋而且牛肚入晒味撈辣汁一齊食真係一舊接一舊🥰停唔到口!
鹹牛肉炒蛋芝士豬仔包🐮🧀🥖 $38
呢個包cp值超高!38蚊大大個🤯而且鹹牛肉舖滿面🤤最欣賞佢嘅滑嫩炒蛋同半溶芝士🧀鹹牛肉!炒蛋同芝士混和埋嘅香味再加上幾軟熟嘅豬仔包😌無論味道、口感都冇得彈🤩真係幾正!如果我哋唔係太飽嘅話🤣一定再加碼嗌多個!
北角雪糕雞蛋仔 3.6牛奶草莓味🍓 $58
北角雪糕格仔餅 宇治金時抹茶🍵 $58
到最後梗係要叫個甜品先夠大滿足啦🤣雪糕雞蛋仔同格仔餅一上枱就吸引我們嘅眼球👀擺盤一流👍🏻用黎打卡就啱晒📸用料十足 兩碟份量都大大份!細食嘅朋友仔兩個share一份都夠晒🍨
霍哥頂得住 跟餐+$20
維他奶 $20
飲品menu有杯野飲叫霍哥頂得住🤣唔知係咩野但係個名咁特別😳當然要order睇下係乜東東啦!黎到見到個杯大到呢🤩原來係大大杯嘅青檸梳打🍋仲要咁大杯青檸!唔怪之得只有霍哥食慣檸檬嘅先頂得住啦🤣飲落去好清涼🍹加埋淡淡青檸味特別消暑🌞啱晒呢哩排天氣炎熱飲用!
維他奶係懷舊枝裝系列🍼跟渡輪景match晒!而且枝裝維他奶冇包裝咁甜🧃好有舊香港嘅風味😌
微辣大排檔充滿舊香港嘅特色真係好吸引人😁坐係冰室渡輪景呢邊真係打卡都打到手軟📸鐘意微辣同打卡嘅朋友仔一定唔可以錯過!