falav
Level 4
2018-10-03
2K views
Follow
岩岩由泰國返黎, 仍然相當掛念當地食物, 尤其係冬蔭功嘅酸辣味道, 口水直流,  友人知道呢間火鍋放題店有個期間限定湯底, 係咁叫我要同佢去試下喎!  OK, 見天氣又微涼, 火鍋都唔錯喎!

有幾款唔同價錢放題火鍋套餐選擇, 價錢由百幾蚊起跳

凡晚市惠顧$219或以上放題套餐, 可選擇期間限定"冬蔭美鍋"套餐, 哦............謎底解開左啦............

特式湯底係DIY泰式冬蔭功, 由侍應代勞, 先落豬油然後再將所需香料及海鮮落鍋炒香

跟住就倒入湯, 滾起就可以開始火鍋時間

我地選擇$219嘅澳洲上級長期穀飼牛套餐, 肉色靚仔, 脂肪分佈平均, 切成薄片, 烚幾秒就食得

澳洲上級長期穀飼牛

肉質入口幾滑, 肉味都幾出, 多食都唔覺好肥膩

牛舌多數都係用黎燒烤, 原來用黎火鍋都得喎, 薄切成圓形狀, 又係拖幾拖就食得
牛舌

入口有牛舌香味, 質感滑中又有D爽脆感, 不禁食完一盤又追加!

除左有牛, 仲有黑豚肉, 肉色又係靚仔嘅, 仲要唔多脂肪, 咁就食得健康啦!
黑豚肉
黑豚肉

而呢3款海鮮 : 鮮魷筒, 帆立貝, 廣島蠔都可以追加

至於丸類, 蔬菜及麵食類可以出去自己拎, 種類都唔少架, 要食多幾ROUND先可以試晒

估唔到仲有呢個DIY青木瓜絲沙律, 真係"泰"有FEEL啦.................

食到咁上下, 又到甜品時間, 呢度有哈記雪糕供應, 有4隻味道, 有我喜愛嘅朱古力味, 當然要整返幾球啦..............

壓軸登場...........................iSEEiSEE泰式芒果糥米雪條, 真材實料, 食到粒粒糥米, 口感幾過癮!  估唔到呢個冰凍版泰式芒果糥米又OK喎!
iSEEiSEE泰式芒果糥米雪條
iSEEiSEE泰式芒果糥米雪條

任飲任食100分鐘, 有肉有菜有海鮮有甜品, 仲有泰式冬蔭功湯底, 呢餐相當滿足呀!!
Ratings