2018-02-10
上次食完串燒食上癮,所以今次又原班人馬一行四人出發,再約去尖沙咀食肚餓了。呢間之前都已經食過兩次,兩次水準都仍然保持得唔錯,加上環境暗暗地好有氣氛,適合幾個朋友仔一邊飲酒一邊傾計,所以最後一致決定揀呢度。地點係I Square後面,大概行5分鐘就見到,唔會好遠。人多食串燒的好處就係可以放心叫好多款,樣樣都試下,計埋今次已經黎左三次,基本上主要的菜式都食過,不過好在呢間串燒店間唔中都會轉一轉餐牌,加入唔同特色串燒或烤焗食物,所以黎到都仍然有驚喜,唔會食多幾次就厭。今次食左好多,樣樣都唔錯,就簡單講下幾款比較推薦啦:豬頸肉、茄子、比目魚、牛舌、餃子雞翼、烤蠔、冬蔭功黑豚肉。豬頸肉:原先以為會一片片咁燒,點知上枱先知係一整塊豬頸肉,成件燒完再切條上枱。望落已經覺得燒得幾好,外面條邊有少少焦,中間部份係金黃色,食落唔會覺得太油膩,而且豬頸肉仲配左個泰式酸辣汁,有少少似泰式生蝦個汁,加埋一齊食好好味,中和左肉的濃味,口感即時變得清新。茄子:好大條茄子,又肥又多肉,上面鋪上滿滿的蒜茸,烤完出黎非常香,而茄子都烤到軟綿綿,用叉輕輕一刮已經可以起到肉食,入口有茄子的清甜,都有蒜茸的香氣,一人食一條都無
茄子:好大條茄子,又肥又多肉,上面鋪上滿滿的蒜茸,烤完出黎非常香,而茄子都烤到軟綿綿,用叉輕輕一刮已經可以起到肉食,入口有茄子的清甜,都有蒜茸的香氣,一人食一條都無問題!
比目魚:老公表示全晚最愛的菜式,大讚。以錫紙包住比目魚烤焗,令魚肉保持鮮嫩,入口仍然非常滑溜,三大片比目魚加入白麵豉醃過,所以食落有陣麵豉香,但好在唔會醃得太鹹而令魚味被蓋過,打開錫紙個下香氣撲鼻,如果喜歡食魚又怕又魚骨的朋友,可以揀呢款試試。
牛舌:超級好味牛舌,好味到最後忍唔住一人食左兩串,即係成枱總共叫左八串牛舌!牛舌大大粒正方形,外表睇落黑黑地唔吸引,但入口軟得黎有嚼勁,而且唔會烤得成粒都乾哂,保持住肉汁,完全唔會有牛腥或血腥味,剛剛好熟就上枱,絕對可以對得住呢個價錢!
烤蠔:叫左個烤蠔拼盤,有六款唔同味道,例如黑松露、芝士、蒜蓉、肉醬等,我自己無食到,但朋友食左就話都唔錯,蠔肉大大隻夠飽滿,而上面的醬汁味道濃淡適中,唔會搶哂蠔味。
冬蔭功黑豚肉:店員推介新菜式,估唔到非常非常非常驚喜。上枱時係大大個盤,上面有層超級巨大的酥皮,記得好似平時飲酥皮湯喧按落去,個酥皮就會吸收酸酸辣辣的冬蔭功汁,原來冬蔭功做醬汁都幾好味,後尾我地瘋狂食酥皮沾冬蔭功,都差D唔記得入面有黑豚肉XD