2018-03-13
今日去開元朗睇戱, 睇完之後再次到金田家九州第一拉麵,反正未食晚飯, 入去食個優質拉麵先, 「金田家」已經有好多年被Tabelog評定為「最佳福岡拉麵店」第一名了。 店內光缐充足,地方舒服, 以淺木色為主,掛著球體嘅燈飾, 非常別緻。 優質嘅拉麵專門店, 當然可以選擇適合自己嘅配料, 甜品、小食、和拉麵軟硬度等啦。我叫了《柚子辛口拉麵($98》, 拉麵最重要有香濃而美味湯底, 豚骨湯肉味濃厚, 沒有味精,鮮味十足,加入柚子,湯底變得更加美味和附有清新果香, 辣醬嘅辛香變得更加惹味,亦唔會搶去豚骨湯的味道,真係做得好好。 我選了普通硬度嘅拉麵,拉麵富有彈性, 煙韌度十足,稔度適中嘅湯令到每一條麵都粘著豚骨湯,再加上爽口嘅木耳、 蔥花 同京蔥等,入口非常惹味,食落完美。加咗一份黑豚叉燒同腩肉叉燒, 兩者都好好味, 腩肉叉燒比黑䐁叉燒肥美, 多了一份油香,入口香滑亦不肥膩。有個最愛嘅《黑松露拉麵$108》,獨特而濃郁嘅香氣, 使我迷到, 奶白色嘅湯底加上黑松露醬是特別嘅搭配,嫩滑嘅黑豚肉, 入口鬆化, 真係高水凖之作。 大家都追加了《日式溏心蛋, $14》,糖心蛋整得好好, 廚師掌握時間啱
大家都追加了《日式溏心蛋, $14》,糖心蛋整得好好, 廚師掌握時間啱啱好,做到半生熟,香滑嘅蛋白包住半熟嘅蛋黃,一見鍾情,吃落仲有香濃蛋味,必加之選!
地址:元朗元龍街9號形點一期1樓1023號舖 ,乘西鐵到元朗站Exit K 出口,步行數分鐘即可。