HungHomer
HungHomer
Level 2
2007-10-03
Follow
呢間野d waiters不知所謂!以後冇幫襯!!

今晚獨個兒上紅磡Paris Cafe,諗住食dinner同靜靜地睇下雜誌。上到去一如既往冇人greet我冇人招呼客人,見倒櫃台入面有三、四個0靚仔整色整水,其實都冇乜特別事做,就係冇人出來招呼客人。

好,我當佢\地咁多隻眼冇隻見倒我,在餐\廳來回踱了幾步,挑了電視機旁的座位,安靜地坐了下來。

坐左大概五5分鐘,見\"waiter\"得個wait字,並無郁動既跡象,就\"咩\"袋(註:因為我係單人匹馬前往光顧)上前問企左響門口類似老板娘既物體要餐\牌,其實Paris Cafe向來都有waiter走到客人座位旁邊主動招呼,況且呢間野d餐\牌又唔係放響食客桌上,而係疊埋一齊放於櫃台;我又唔想響咁大間cafe入面大叫\"waiter!\",依加又唔係去茶樓!當時我既神色並無表現不滿/不悅,\"老板娘\"就笑住口咁叫我坐返埋位等一陣。

我在書架拎了本TEA Magazine,返埋位睇。等了良久,睇完晒成本magazine,都唔見有waiter行埋黎,倒是有班人從cafe的另一邊自行搬到電視機呢邊坐。我數次望向櫃台,全部職員卻總是背向客人。(櫃台設於餐\廳近出口的一角)更可惡既係,間餐\廳既面積雖然唔算細,企響櫃台位置,卻能一眼望晒!當時約9pm,在場所見只有6台客,當中不乏單人或二人散客,而且似乎經已坐下了良久,經已食緊/食完野,即係經已唔駛點招呼!咁有客人開到聲要menu,試問遞個menu有幾難呀?

於是我\"咩\"袋行上前輕聲問\"老板娘\":\"請問呢度係咪習慣自助式?\"老板娘\"一臉不悅,皮笑肉不笑,聲稱因為大部份客人已坐定定,就冇留意到我!又話人手唔夠(在場所見,櫃台共有5名職員!),仲話經已道左歉,要不就坐返埋位,要不就離開!我就話其實我幫襯了好幾次,唔係今日先發現服務態度有問題!整個過程我所言不多,語調帶點諷刺但絕對保持禮貌,聲線亦放得很輕!只是反映事實卻被人如此無禮對待,我呢世都唔會再幫襯佢\!

其實早在4年前我就不時幫襯呢間Paris cafe的前身- 擴充前的地舖Paris Cafe。此為最早開店的Paris cafe之一,可謂Paris Cafe的發跡之地。搬上一樓擴充後易左手,裝橫不錯,地方較寬躺,食物價格上調;書架上的雜誌較以前的通俗,客人亦越趨平民化、年青化。

由於家住附近,偶爾也來喝杯hot mocha或帶屋企人來食lunch,d員工卻總是呆頭呆腦的。有次問佢\地tea time可否叫lunch menu上的野食(當時佢\係俾左both lunch and tea menu我地,到我地想嗌lunch menu上的野食時又話經已過左lunch time!咁當初何以要遞lunch menu過我地?至搞笑既係我地同一餐\飯入面第二次落單提及時,佢\又話原來lunch menu d野嗌得!)。員工答案前後矛盾,攪到我地叫唔倒自己想食既野。當時我地並無大吵大嚷,只是不明白d員工點可以完全零招呼,\"多謝幫襯\"、\"唔好意思\"呢d禮貌字詞固然免問,連基本笑容都冇!講野又細聲表達能力又差,個個好似第一秒鐘返工咁,心神恍惚,成日企響度好似等收工咁!!今次並非有心刁難,卻落得如此下場。呢間野的服務實在令人失望,粉飾得在靚、咖啡在好喝亦是無用!!
Ratings