2021-04-03
5:00p.m.等食晚餐前去飲杯嘢先,上次經過這間Cafe門口排曬隊,好似幾有料咁喎,今次冇人排隊,去歎返杯coffee先。太太要杯Cappuccino,我就叫杯Flat White,去比錢order時,服務員問我想Fruity or Nutty Flavor,都幾特色喎。拉花幾靚,拍張照片先,之後開始品嘗,但係有啲問題,杯coffee冇溫度,衹係上枱一分鐘左右,溫度和暖,唔熱,泡沫面未能保存咖啡溫度,可能係coffee唔熱,所以飲不到咖啡香味(即係冇味),也品嘗不到牛奶泡沫的香滑口感,兩杯Coffee都失望,Ristretto 和 Espresso 都應該用 90°c 以上的水沖出來的,點解我杯coffee會唔熱呢?如果有咖啡控的朋友睇完這篇文章,請指教,是不是我不懂欣賞呢?🤔
Cappuccino
Flat White