2025-07-29
最近同朋友去咗北角一間叫青雪商店嘅拉麵店,主打海鮮湯頭,見到有蟹白湯同蠔白湯兩款都幾特別,就決定一次過試晒。加埋幾款海鮮小食,食完覺得幾有驚喜,分享一下~🍜 蟹白湯拉麵 $118一打開已經聞到蟹香逼人,帶少少奶香,飲落有深度。麵條偏粗,掛湯一流,咬落煙韌,完全唔會淋。叉燒有脂肪嘅同瘦嘅兩款,口感層次好豐富,仲有紫菜、蔥花、溏心蛋點綴,賣相同味道都無得輸!🦪 蠔白湯拉麵 $135呢個湯底超漲郁!用左三款蠔,真係真材實料,入口即感受到蠔嘅鮮甜,味道有厚度,飲完口腔都仲留住蠔香。配料除咗叉燒、糖心蛋之外,仲有一塊慢煮雞肉,口感相當滑嫩,好高質🥚 醬油漬蠔(六頭鮮蠔) $40蠔粒大肉厚,鮮味十足,冇雪藏味,配埋拉麵食,滋味加倍!🐚 醬油漬鮑魚 $38鮑魚超厚切,刀工靚,滲晒味落肉,咬落爽口彈牙,唔腥唔韌,成件事好高級感!🔖 最正嘅係可以免費加麵,好抵!
🍜 蟹白湯拉麵 $118
🦪 蠔白湯拉麵 $135
🥚 醬油漬蠔(六頭鮮蠔) $40
蠔粒大肉厚,鮮味十足,冇雪藏味,配埋拉麵食,滋味加倍!
🐚 醬油漬鮑魚 $38
🔖 最正嘅係可以免費加麵,好抵!