2021-08-27 289 views
今晚又有好介紹呀,雖然落住大雨。但同朋友都去咗銅鑼灣信和廣場一間日本鐵板燒餐廳,餐廳名"板神"入到去餐廳接待員,張雨遮放好後,給我們雨遮號碼牌,真的招呼得體和細心,餐廳座位非常之寬闊,擺設非常之優雅好高的檔次。侍應安排我哋坐喺鐵板燒前面,我哋order 左松月美國牛肉鐵板兩人套餐,首先是廚師出一盤海鮮,上面放咗一隻澳洲新鮮大鮑魚,足足有成一斤重,而且仲非常之生猛在擺盤上盤旋活動,跟住就先巨型的大蝦,睇落都差唔多有半斤重,加上巨型的帶子,白鱈魚再配上甘筍冬菇紅椒,令到整個擺盤色彩鮮明。首先就是前菜,岩石蛋,南瓜凍湯,時令沙律菜同蕃茄,跟着的有Wasabi配刺身,包括三文魚,深海池魚,油甘魚,三款刺身非常之新鮮,甘甜。鐵板師傅系鐵板前表現他的日式烹煮技巧,首先係將的鮑魚連殼放在鐵板上,經過廚師巧手的將鮑魚肉切割出來,然後切片經過輕巧的煎燒,加上少許日式豉油,非常的彈牙鮮甜,跟住原鱈魚,正正方方的鱈魚柳,不需加任何的調味,輕輕的煎一下已經鮮味非常,大蝦先分開兩邊去煎,蝦頭經過廚師處理之後的蝦膏和汁,淋上大蝦身上,本身大蝦已經非常新鮮加上濃郁的蝦汁,錦上添花,令到呢道菜生色不少。跟住落嚟的係薄
跟住落嚟的係薄切和厚切的美國牛肉,朋友食的廚師將薄切牛肉包住已經走油的蒜片同埋大量的切碎蔥花,再放上一塊上面有"板神"標記的切片面包上,非常之有心思的設計。厚切的牛肉加上少許鹽和胡椒粉,有咬口和煙韌到啱啱好,非常之新鮮。之後廚師在鐵板上做一道炒飯,炒飯仲想珍珠米,再加蔥花蛋白,少許肉碎,香口和味道一流,加上麵豉湯,跟住就係甜品,係將白糖灑上切片方包上,經過反覆的兩面煎烤,非常之香脆,再加上最後一道綠茶雪糕,圓圓滿滿的完成這道日式鐵板燒晚餐,十分之富足。