2022-06-04
浜燒係依家香港其中一個飲食潮流,本身意思係即捕即燒新鮮海鮮,而家多數指居酒屋喺餐桌上現燒新鮮魚貝類食材。秋田浜燒食堂內部裝潢已經好有傳統居酒屋特色,黃燈籠、木枱櫈、東瀛特色橫幅,天花仲有大繩網仿魚網外形,營造漁港感覺,氣氛一流!秋田不定期推出新浜燒套餐,今次呢個全新「札幌漁港套餐」$988兩位,已經包括10多款菜式,仲有專人係你面前燒烤活生生嘅海鮮!服務非常到位!喺食物上枱之前,餐廳仲有小遊戲比選購套餐嘅客人,侍應會提供一籃生猛嘅赤蝦,客人一手拎到幾多就可以免費食幾多,可以整成刺身或者燒嚟食!赤蝦成隻手掌咁長,肉身好彈牙,而且好甘甜!套餐包括:➺餐前小食➺季節沙律➺澳洲頂級牛胸肋骨肉、澳洲羊假、生燒藍鰭吞拿魚下顎(三選一)➺人氣蟹味噌甲羅燒➺三點冰燒料理:鮮活南非鮑魚或北海道帆立貝、日本直送活生蠔、函館北寄貝➺自選丼麵:蒲燒鰻魚丼、三色迷你海鮮丼、鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬(三選二)➺甜品:杏汁紅豆布甸呢個套餐要用「慷慨」、「新鮮」 去形容!沙律、牛肉、丼飯、甲羅燒,都份量唔少,用料好足!牛肉5成熟,非常juicy,個醬汁好濃郁美味!丼飯上面鋪滿炙燒海鮮!甲羅燒蟹膏送多士食,多士食完仲剩
套餐包括:
➺餐前小食
➺季節沙律
➺人氣蟹味噌甲羅燒
➺甜品:杏汁紅豆布甸
呢個套餐要用「慷慨」、「新鮮」 去形容!
沙律、牛肉、丼飯、甲羅燒,都份量唔少,用料好足!
牛肉5成熟,非常juicy,個醬汁好濃郁美味!丼飯上面鋪滿炙燒海鮮!甲羅燒蟹膏送多士食,多士食完仲剩好多蟹膏!前菜都有三點,其中雞肉刺身好特別!
新鮮嚟講,海鮮未燒之前仲見到佢郁吓郁吓好生猛,個樣好飽滿,燒完仲保持到水份,肉質彈牙爽口,肉汁滿瀉,原汁原味!
去居酒屋點少得啤酒:
➺麒麟一番搾啤酒$60
麒麟生啤口感好順滑,果層厚厚嘅泡,連埋一啖飲落去,真係好滿足!
➺Asahi(樽裝) $38