2017-03-21
是日與韓國朋友去食放題,兆萬中心放題選擇多多,最後選擇左一間新開嘅「御八幡屋」。位於兆萬中心嘅3樓,搭電梯上去就會到。 我哋係八點入座係最貴嘅時段,閒日$198再加一,店員推介可以加$50升級,我哋每人都加左$50。 另有燒海鮮系列,可以自己燒海鮮,有部份就免費任點,有部分就另外加錢。 燒海鮮方面我哋咩都叫咗啲,叫左冇另外加錢既選擇。燒菠蘿,燒番薯,燒金菇,蜆,青口,海蝦。全部自己燒,不過真係睇個人手勢啦,我就燒得麻麻地!品質來講算係唔錯,蔬菜裏間間放題都差唔多,但係海蝦就好新鮮,蜆肉個汁的味道唔錯。 加左$50當然要嘗試一下升級餐牌上的食品。帶子同埋赤蝦味道鮮甜,特別係帶子口感有彈性,表面光滑夠新鮮。赤蝦就超級爽口,而且甜味十足,如果出去散點壽司店食真係唔知要幾錢呀! 炸蟹仔都係星級餐牌裏面嘅食物,我朋友問我係唔係可以成隻食?咁細隻蟹仔當然可以!旁邊有小小辣椒,加上調味令到整體香氣十足,而且口感爽脆。 蒸蛋等左一陣先來,最緊要嘅係時間啱啱好,雖然老人家話蒸蛋好容易,但係如果我自己整就好難控制時間⋯⋯依度嘅口感夠滑之餘味道清新! 升級嘅生蠔,調味剛剛好,而且口感好滑,沒有沙,值
刺身叫得唔多,三文魚、吞拿魚、希靈魚、甜蝦,全部都好新鮮,味道唔錯,特別係甜蝦夠晒甜,所以再encore!
御.八幡屋日本料理
旺角西洋菜街1號兆萬中心3樓301號舖