2022-11-22
尖沙咀isquare 有好多餐廳,其中我最喜歡嘅係位於三樓嘅「野玩田店」。餐廳內裝修充滿大自然風格,環境開陽,坐得舒服,晚飯時份除左有單點食物之外仲有set dinner, 好多選擇。我地一行兩人,叫左一份set dinner,兩個菜同兩個小食share。煎蟹餅:煎蟹餅一份有六件,外脆內軟,入面非常creamy,蟹肉亦唔會鬆散,值得一讚。蕃薯薯條:蕃薯條平時唔多機會食到,用蕃薯炸成既薯條,上檯時熱辣辣,好香好甜,入口外脆內軟,配合埋蜜糖芥末醬同茄汁一齊食,大大減低油膩感,令人一條一條咁食過不停。燒什錦蔬菜串配黑蒜汁:翠玉瓜、茄子及意大利黃瓜切件後再串起,色彩繽紛,加入黑蒜汁燒過後香口得黎亦能保持水份。蒜香炒雜菜:炒雜菜有茄子、青瓜、翠玉瓜、西蘭花、紫椰菜、椰菜及紅蘿蔔,加入蒜茸炒過後聞落非常香,食落好惹味。Set dinner 包主菜,餐湯,餐包,是日甜品,同咖啡或茶。是日餐湯係味噌湯,味道唔會過重,麵包微暖,都幾軟熟。 主菜我地揀左香燒全條新鮮鱸魚配自家製泰式汁,鱸魚以低溫油封嘅烘烤方式烹調,即叫即整,等候需時。上菜時真係令我地哇一聲,因為真係好大條呀,仲長過我隻手臂呀,仲散發出陣陣
煎蟹餅:
蕃薯薯條:
蒜香炒雜菜:
是日餐湯係味噌湯,味道唔會過重,麵包微暖,都幾軟熟。
上菜時真係令我地哇一聲,因為真係好大條呀,仲長過我隻手臂呀,仲散發出陣陣香氣,外皮酥脆,魚肉肉質嫩滑,入口鮮嫩多汁,再配合自家製泰式汁,相當開胃。
伴碟有菜同薯仔粒,薯仔粒熱辣辣,入口creamy。
是日甜品係木瓜雪耳糖水,非常滋潤,有驚喜,配埋一杯熱咖啡,為今日嘅晚餐畫上完美句號。