2021-12-19
B’hood呢個名源一個信念:Belive或兄弟情:brotherhood.店內主打2位國際咖啡☕️品質鑑定師同本地著名得獎調酒師🍸互相合作調配出與種不同既highball飲品.蟹肉龍蝦汁蛋餅 crab meat omelette Frittata 西班牙蛋餅以鑄鐵平底鍋上,面層蛋皮烘得香脆而內裏蛋餅鬆軟又軟綿.蛋餅內啖啖蟹肉令蛋餅鮮味提升,蟹肉香又唔會腥,每啖都食到好多蟹肉餡,好足料.平時好怕蛋餅食落會過老而令口感變得過老,但B’hood蛋餅食落仲保持到嫩滑既質感,但帶有微微流心感既蛋汁!B’hood將蛋餅分開3層烤焗,令蛋餅保持香嫩又富層次感.油封鴨腿窩夫窩夫用上牛角酥窩夫,令窩夫酥脆感及層次感昇華.窩夫香脆,一咬充滿酥皮感,入口唔會過乾身,外脆內鬆化,帶一陣陣牛油香.油封鴨腿充滿鴨油香,味道醇香又唔油膩.鴨腿肉質嫩香唔會柴,鴨腿充滿嚼勁充實咬口.再配上一隻煎得微微燶邊既太陽蛋令整個presentation更靚.最後倒上楓糖漿,鹹鹹甜甜既感覺出乎意料地match.Fruitier Spanish Ice drip, Okinawa black sugar, the Japanese
油封鴨腿窩夫
Fruitier Spanish
Ice drip, Okinawa black sugar, the Japanese yuzu bitter, sorbet
以ice drip coffee做base,再加入日本柚子Bitter以stirring方式去調起一陣果酸清香.最上層加上movenpick芒果雪葩令溶化既雪葩慢慢滴入咖啡減低苦澀感.
Hanakotoba
(St. Germain, Apple flower oxymel,
Cold pressed grape juice, carbonated winnings berry blush infusion tea)
好有心思既highball,每一杯hanakotoba都以花中杯既concept送上.一束乾花內隱藏住一杯帶有果香既cocktail版水果茶.味道唔會過甜.
Is it a Mocha?
Grey Groose Original , cold brew white with Cacao, homemade chocolate liqueur, dark chocolate
係香港cold brew就飲得多但cold brew white真係第一次試!將cold brew内既水以一半全脂奶同一半脱脂奶浸泡,咖啡用上houseblend咖啡味道充滿nutty甘香,不帶焦苦.入口先帶出咖啡香及朱古力甜味.再配以清爽刺激既Grey Groose vodka帶出後勁,入口唔會過嗆,後勁帶點柔和既酒精感.當中最特別係自家製既B’hood黑朱古力牌,完全無融化,保持朱古力香脆感,味道帶可可甘香.
虹吸咖啡
虹吸咖啡以氣壓方式去萃取咖啡豆最原身既風味,咖啡入口香滑而且感覺到濃郁咖啡既烘焙香,風味絕佳.以巴西咖啡豆充滿住nutty香,同樣帶淡淡果香acidity唔會過高.