2022-04-13
今日收早就去咗元朗嘆吓一盅兩件 今次去咗元朗朗屏8號嗰邊嘅點心茶居 原來嗰邊都幾多嘢食 環境仲幾靚添😋呢間點心除咗一盅兩件仲有竹筒蒸飯 套餐仲有燉湯同埋甜品🍮瀑布流沙奶皇西多士$30新鮮滾熱辣脆卜卜嘅多士切開中間嘅流心奶黃湧晒出嚟,份量可以沾滿全份多士 鍾意試唔同口味🍞must try!!雪山叉燒包 $24拎上手仲暖暖哋 個包有啲似墨西哥包成個包連個底都好鬆脆 咬開有叉燒餡料😻必食推介!薑蔥牛柏葉$28 爽口嘅牛柏葉沾滿入味薑蔥夾雜埋啲蘿蔔絲😻 食完一兜已經想再叫多兜😆鮑汁豬手$36每一啖都充滿骨膠原仲有炆到好入味ge鮑魚汁 好滿足🐷🐷香滑鮮蝦腸$30好嫩滑嘅即拉腸粉再加埋爽口嘅鮮蝦 仲有甜豉油呢個組合真係冇得輸 飲茶一定要有佢鮮蝦菜苗餃兩件$19蝦餃皮菜苗餃仲有鮮蝦 係點整都不敗嘅組合 菜苗係可以平衡到蝦餃皮同埋鮮蝦嘅油膩 有菜苗喺入面即刻覺得🥦🥬 冇咁罪惡🤫擂沙煎堆仔三件$25煙煙韌韌充滿芝麻嘅外皮咬落去充滿着芝麻嘅餡料😍鍾意食煙靭嘅必叫🤓其實我仲有好多嘢都想試㗎 好似佢嗰個鮑魚雞粒竹筒飯 黑松露野菌粉果 木魚燒汁茄子 🍆同埋咖喱🍛蒸土魷🦑🦑不過兩個人得兩個胃😋下次一定要再試!!總
原來嗰邊都幾多嘢食 環境仲幾靚添😋
香滑鮮蝦腸$30
鮮蝦菜苗餃兩件$19
有菜苗喺入面即刻覺得🥦🥬 冇咁罪惡🤫
擂沙煎堆仔三件$25
不過兩個人得兩個胃😋下次一定要再試!!
總括而言我覺得佢呢間點心舖頭食物種類都好多 而且仲有fusion idea 😻 而且我覺得佢有別於一般嘅中式點心 唔會好油膩
鋪面乾淨企理
而且佢哋嘅茶☕️質素都唔錯 我覺得呢個都好重要㗎茶可以解膩㗎嘛😚