2016-10-10
好耐之前我去過一次,當時已經覺得佢幾特別,因為元朗好小有不安於現狀嘅甜品店😂不時轉款比客人驚喜又要好食其實唔易,但我欣賞老闆好有心思,不斷創新。三個人食完個超飽晚餐都專登走過嚟用女士第二個胃食甜品😆今次叫咗個大set,五款指定,三款神秘。老闆一放抵就好明白我哋咁講「比你哋影相先,我一陣先嚟介紹,不過要快喎,怕你哋啲雪糕溶😂」第一個一定食有雪糕嗰個先,蘋果撻加雲呢拿雪糕,面層有炸脆咗嘅落果絲,雪糕內有好多雲呢拿籽,好香渦,蘋果撻暖暖哋,連埋雪糕同脆絲一齊食好夾。玫瑰荔枝燉蛋,面頭有一朵香脆嘅玫瑰花,好別緻又靚,老闆話要忍心摧花將朵玫瑰壓碎再撈落燉蛋食,玫瑰味香,再加淡淡荔枝味,燉蛋超滑,加埋脆脆玫瑰花,口感好豐富。蕃茄芭菲配紫薯慕絲,完全無諗過蕃茄係可以用嚟做甜品,唔甜又清新,面頭個蛋白餅香脆比出面食嘅無咁甜,再加埋淡淡嘅紫薯慕絲,整體感覺令你覺得好Fresh,帶一點田園feel。雜莓芝士忌廉杯,酸酸甜甜,芝士味唔重,但好滑。其實開始滯時食呢個都唔錯,因為唔太甜又唔漏。神秘甜品1,其實唔記得咩名,只知上面裝飾係腐竹炸成,下面有柚子同橙,質感似啫哩,好醒胃,正😍燒焦蕉杯,香蕉芭菲加brow
三個人食完個超飽晚餐都專登走過嚟用女士第二個胃食甜品😆