2016-01-06 305 views
今日嚟開天后工幹, 放工都已經七點幾, 懶得煮飯就叫老公嚟天后食晚飯。喺天后電氣道行吓行吓過咗日本城見到有間新開西餐樓上舖試業中, 有set dinner食唔過二百, 既然冇乜心水就試吓呢間小店。小店裝修俾人一種優閒寫意感覺。 我地坐近落地窗邊, 不過天色已黑欣賞唔到外面景觀。食物方面除咗套餐都可以散叫, 不過睇嚟套餐可以試多啲嘢又唔使諗就叫兩個套餐加沙律。水牛芝士蕃茄沙律好新鮮, 蕃茄texture好firm, 水牛芝士成個上好豪氣, 加上清爽火箭菜同黑醋汁輕輕調味, 作為前菜的確唔錯。跟餐都有個頭盤, 牛油果海蝦釀燒烤菇, 三種食物味道各自精彩, 不過就好似融合唔到一齊咁, 雖然個面有燒溶咗既芝士, 但芝士一叉就分開咗, 感覺上好似食緊三種唔同食材。如果牛油果選擇熟啲搗碎咗佢海蝦切碎再釀入燒烤菇可能比較好。跟餐餐湯係香橙甘荀湯, 好特別, 未試過。個湯有淡淡橙味, 唔會好酸或好甜, 有啲驚喜。餐湯另有蒜蓉包, 不過可能放耐咗, 有少少乾。主菜香煎銀雪魚配刁草忌廉汁伴薯菜, 銀雪魚輕輕煎過嫩滑可口, 薯菜有薯角蕃茄仔蘆筍仔翠玉瓜, 薯角香脆雜菜清新。另一主菜烤美國牛柳配乾蔥紅酒汁伴薯
水牛芝士蕃茄沙律
牛油果海蝦釀燒烤菇
香橙甘荀湯
蒜蓉包
香煎銀雪魚配刁草忌廉汁伴薯菜
另一主菜烤美國牛柳配乾蔥紅酒汁伴薯菜, 牛柳七成熟切開仲有少少血水, 牛味香濃, 配上芥末汁更加合味。
烤美國牛柳配乾蔥紅酒汁伴薯菜
見set dinner加二十蚊可試甜品, 就加咗木糠布甸同意大利芝士餅, 兩個甜品都用小杯盛載, 賣相精緻, 軟滑少甜。
木糠布甸
意大利芝士餅
一個完美晚餐唔少得一杯咖啡, 餐廳推介我地試試佢地嘅咖啡。根據介紹佢地用意大利慢焙咖啡豆。 我就試咗cafe latte, 賣相平實冇拉花, 從玻璃杯可以清楚見到上層泡沫同咖啡分開, 咖啡飲落好香濃, 有濃濃焙焗香味, 奶味唔會好多又唔會好甜, 的確唔錯,不愧為咖啡小店。
Cafe Latte
2016-01-05