2022-04-12
無去堂食嘅我,有時突然都想食吓鐵板燒!😕 而旺角呢間「一休鐵板燒 」就滿足到我嘅願望啦!🧚🏻 鐵板燒一向定價都偏貴,閒閒哋都人均過千。呢間鐵板燒外賣店,反而希望將鐵板燒平民化,推出價錢貼地嘅鐵板燒料理👏🏻 $39就有一盒日式鰻魚炒飯、$58就食到熊本一口牛,真係用蔗渣價錢買到燒鵝味道,認真抵食!🙆🏻♀️食物即叫即炒,客人可以透過玻璃望住師傅烹調,做到席前鐵板燒嘅感覺😆 師傅係酒店出身,烹調手勢純熟,三兩下手勢就搞掂!💁🏻♀️❤️ 鵝肝鐵板燒 $68要試當然要試全店最貴嘅😎 鵝肝好厚好大嚿,大小幾乎同塊切片法包一樣!表面焦脆,內裡幼滑,一啖咬落去入口即溶,油脂豐腴!下面有一塊煎到香脆嘅切片法包,好香口!加上自家製醬汁,味道甜絲絲!面頭仲有兩條蘆筍,相當有誠意!😜 ❤️ 鐵板炒麵 $38麵可以揀拉麵/烏冬;配料可以揀雞絲/牛柳/豬肉;醬汁可以揀照燒汁/黑椒汁/一休醬油!我就揀咗拉麵+牛柳+一休醬油呢個組合💁🏻♀️拉麵彈牙,一休醬汁係甜甜地唔算鹹,炒得乾爽,每條麵條都均勻上色!牛柳分量都唔少,仲有椰菜絲、紅蘿蔔絲等。灑上木魚絲後,好有日本風味呀!$38有咁大盒,性價比高👀 餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
❤️ 鵝肝鐵板燒 $68
❤️ 鐵板炒麵 $38
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
估唔到鐵板燒都可以變成平民街頭美食!🤩 呢個理念值得欣賞,大家行經旺角都可以幫襯吓!👏🏻 分量大份,經濟又實惠,啱哂附近打工仔同街坊買嚟食!