2025-06-08 2566 views
聽人介紹得多, 終於抽時間去油塘這間潘記試吓! 去了幾次才寫這食評! 我都是10點半咁上下去食的, 以免午飯時間擠迫! 前兩天去了, 因為真的很想食龍蝦! 諗住3拾幾度會好熱, 但都忍唔住要去食! 例牌叫了半隻龍蝦, 因為都會跟碟葱油雞的. 這碟葱油雞都是我的至愛! 雞肉嫩滑, 葱油香味! 淨食這碟雞已可以食1碗飯! 潘記也有咖啡, 當然早午餐一起食有杯咖啡真是完美! 食完了餐飯, 温度唔高原來老闆裝了幾台冷風機! 唔覺熱! 當然唔會好似開冷氣咁要著衫啦! 我著短袖T恤及長褲都覺得可以, 不是太熱!試了龍蝦, 海鮮湯, 椒鹽瀨尿蝦等! 非常之好味! 食材新鮮. 最近幾次去都是生猛龍蝦, 沒有瞓覺的龍蝦. 老闆為求招呼食客, 如果沒有瞓覺的海鮮, 都會入生猛的. 半隻價錢會比瞓覺的貴小小, 但我覺得更好味, 更抵食. 我也很喜歡這店的單一煮法. 攪太多花款盞麻煩及難控制. 龍蝦就是蒜蓉蒸的最好, 瀨尿蝦就係椒鹽的, 海鮮湯就是潘記的例牌!另外好開心就是粥,飯,湯都是自己裝的. 食多少取多少, 不浪費便好了! 我每次食隻龍蝦及雞都食很多飯! 太滿足了! 還有桶蠔, 龍躉
另外好開心就是粥,飯,湯都是自己裝的. 食多少取多少, 不浪費便好了! 我每次食隻龍蝦及雞都食很多飯! 太滿足了! 還有桶蠔, 龍躉, 蝦, 元貝未試! 還有他們的自助餐也想試! 會再抽時間去!