奧志雷
傷痛與豆敏同行!
奧志雷
Level 4
2018-10-16
Follow
走到住宅深處發現別有洞天,就決定坐下試試。露天開揚,食客不太多,環境較寧靜,內街不會人來人往,食得更舒服。叔叔伯伯阿姨們服務殷勤,友善溫暖。

咸菜,勁咸不甜吃不消,撈粥應該更好。不知有什麼靚海鮮,叔叔叫我行過兩條街到街市親自揀貨會更快捷更有效率,路程不需 1 分鐘無問題。

大象拔蚌刺生,連工包料 $630 蚊堅抵食。堅大大條新鮮即劏即片,脆卜卜勁鮮甜味濃,沾點青芥末豉油更提鮮。冰鎮下面夠晒凍,上面只是室溫,凍一點更吸引。

白灼黑青口,活北寄貝賣晒,伯伯推介青口。滾熱辣輕煙飄上。巨形肥嘟嘟滑溜溜,肉質超有彈性,肉汁飛射,海水咸香搭鮮甜青口肉味,無需任何調味直接品嚐,美味極致,$110 蚊值回票價。

蒜蓉粉絲蒸扇貝,珍寶裝大形扇貝,兩隻夠您飽。肉厚過熟,嫩滑欠奉,實實淨淨質地。幸好有著大量辛甜蒜蒜,淋上豉油捲埋濕潤粉絲掃入口,精華所在,熱騰騰仍是可口醇美。

特價蝦中蝦 $168,特價所以過熟?感覺一早烚熟再翻熱出場,梗係過火變老啦!鞋硬韌有齊,乾爭爭欠爽滑彈,蝦味有的,辣椒豉油靠晒您喇。

古巴蜜蜂龍蝦 2 斤刺生,本想食爽甜澳洲花龍,但魚檔哥哥們稱太細隻無咩肉食介紹古巴蜜龍,未食過我信您。白雪雪龍蝦肉比起日本伊勢海老更晶瑩剔透,微爽鮮嫩,清香甜美無限。真係甜到有蜜糖味一樣啊。

上湯焗古巴蜜蜂龍蝦伊麵,刺生完全消滅殆盡,龍蝦頭還有很多肉,不煲湯而煮個麵食吧。伊麵腍到無牙阿公阿婆都厭棄,腍劈劈烚到無晒伊麵蛋香,一啖放棄。走過油炸過的龍蝦頭更香口,香氣澎湃,食得格外滋味。蝦肉爽彈結實,索入上湯味道更甜美可口。

椒鹽瀨尿蝦皇,夠粗壯大條,雖游水但肉有點削,油溫不足煮太慢嗎?幸好瀨尿蝦天生甜味特濃,濕潤多汁,併上椒鹽蒜酥依然食得不亦樂乎。

清蒸杉斑,游水海魚邊度有得輸!黏滑的魚皮夾著厚厚魚肉,結實多汁而不失鮮嫩質感,配上蔥味豉油加魚汁,份外醇美醒神,嗆住食停不了了!頭頭尾尾被香損得乾乾淨淨,差點骨都吞埋喇,失禮晒。

蝦醬通菜鮮魷,鑊氣迫人夠精彩。鮮魷腍滑正常蠻不錯,師傅出手略重,蝦醬味太咸。通菜有澀味,又要放棄,食晒鮮魷算咯。
咸菜
咸菜