2022-02-02
久違去沙田河畔花園,原來開咗咁多小店!遠遠見到呢間豆乳狂人咁多人排隊,我又排隊先🤣門口擺滿一樽樽豆乳,仲望到入面工場,感覺安全衛生。除咗豆乳,仲有豆腐花,小食。🌟奶蓋豆乳茶 $42🧋第一眼見到已經覺得好吸引😍🧋一杯有齊豆乳布丁,烏龍茶,珍珠,8”6豆乳,奶蓋,黃豆粉,白玉,一次過滿足晒我願望🧋豆乳布丁好香濃豆味!奶蓋亦都好香滑,一淡入口好多層次。不過配料較多所以唔係好飲到豆乳味🧋白玉係另上,白玉係和菓子一種,只係冇餡料。個人覺得呢度嘅白玉唔錯,除咗有軟糯口感,仲食到糯米香💕🌟8”6豆乳焙茶 $35🧋2款豆乳茶都用罐裝,幾得意~🧋從透明樽身睇,因為有茶底,感覺有啲奶茶feel🧋香滑豆乳中帶點焙茶嘅炒烘香氣,2種味道都幾夾🌟8”6 特濃豆乳 $20🧋豆乳全部都用膠樽,放雪櫃可存放1-2日🧋所有豆乳產品本身都冇糖,店員會另外附送糖漿俾你自己加,符合唔同嘅需要🧋個人覺得豆乳質感比較濃同厚身🧋8”6 會更濃稠,質感偏杰,不過好濃郁豆味,有啲似飲緊豆腐花🌟黑白芝麻豆乳 $28🧋飲落好香黑芝麻味,豆味相對無咁明顯🧋質感有啲似食芝麻糊🧋雖然無糖健康啲,個人比較喜歡加少少糖漿🌟椒鹽炸木棉豆腐 $26🧂小
🌟奶蓋豆乳茶 $42
🧋第一眼見到已經覺得好吸引😍
🌟8”6豆乳焙茶 $35
🧋2款豆乳茶都用罐裝,幾得意~
🧋從透明樽身睇,因為有茶底,感覺有啲奶茶feel
🧋香滑豆乳中帶點焙茶嘅炒烘香氣,2種味道都幾夾
🌟8”6 特濃豆乳 $20
🧋豆乳全部都用膠樽,放雪櫃可存放1-2日
🧋個人覺得豆乳質感比較濃同厚身
🌟黑白芝麻豆乳 $28
🧋飲落好香黑芝麻味,豆味相對無咁明顯
🧋質感有啲似食芝麻糊
🧋雖然無糖健康啲,個人比較喜歡加少少糖漿
🌟椒鹽炸木棉豆腐 $26
🧂小食都好吸引,粢飯嘅款式都好多
🧂呢個小食嘅份量比我想像中多,每粒都一口大小,方便喺街食
🧂比起一般炸豆腐,木棉豆腐咬落更有口感
🧂新鮮炸起,加椒鹽粉,係凍冰冰嘅天氣下食個人暖啲