2010-12-24
做冬一家人揀左食上海菜 (原來呢間酒家仲有浙江菜食的呢)酒家裝修,環境都好舒服, 我地無訂房, 訂了坐大廳 ; 大廳的檯與檯之間很闊落, 亦唔會像一般酒樓的嘈吵總括來講, 我覺得呢餐的食物都好好味, 有驚喜, 有d菜式好特別 ; 估唔到上海菜竟然唔會油淋淋, 肥膩膩, 份量亦相當大碟至於, 招呼都唔錯喎, 但唔知係咪開張無耐呢, 有時有d忙亂的情況 ; 廁所亦都乾淨(我最怕d廁所污穢0架!!)我們一圍12人的菜單如下 :冷盆十味 1.香炸臭豆腐(的的骰骰, 食左都唔會滯) ; 2.夫妻肺片(我愛辣, 覺得呢個唔係"死辣", 輕輕辣得來係惹味) ; 3.楊梅醉生蝦(刺身蝦+花雕味, 都幾fresh丫) ; 4.杭州醬鴨(一般) ; 5.素鵝(一般) ; 6.酸辣雲耳(一般) ; 7.特式熗海蜇(一般) ; 8.寧波烤菜(ok) ; 9.炸響鈴(好鬆脆, 但味道淡左d) ; 10.花雕醉黑棗(完全唔覺有酒味喎) 蔥油膏蟹 (正...勁多膏呀, 蔥油的咸味適中)椒鹽鯧魚 (原來即係倉魚, 怕骨的我, 都食到停唔倒口...我至愛呢味菜)紅燒肉 (我覺得似東坡肉, 就算瘦肉位置, 都好滑喎)清
我們一圍12人的菜單如下 :
蔥油膏蟹 (正...勁多膏呀, 蔥油的咸味適中)
紅燒肉 (我覺得似東坡肉, 就算瘦肉位置, 都好滑喎)
清蒸黃皮老虎斑1斤4兩 (食得出係海魚的鮮味, 唔係養魚囉)
特色黃魚餛飩 (好鮮甜的黃魚湯呀, 裡面仲有好厚肉的魚肚...正)
瑤柱杞子浸豆苗 (一d都唔油呀)
芝麻脆皮雞 (ok)
火腿絲瓜燴竹笙 (勝瓜好入味)
甜品: 苔菜湯圓 (第一次食湯丸係炸0架, 我覺得係炸芝麻湯丸, 口感幾特別)
生煎飽 (十級好味 ~ 皮軟, 下面香脆, 裡面d肉有肉汁添喎)
上海小籠飽 (掂)
甜品: 酒釀丸子 (唔會太甜)
生果拼盆