2024-03-16 257 views
上星期六難得和爸爸走到深水埗區(說真的平時沒什麼特別,作為女生,我絕少踏入此區),諗住帶他 "見識" 下此區的新面貌,所以找了迷你毛。一轉入食店所屬的街道,已知道就是這裡無疑,因為長長一條龍。。。排隊,從來都是香港特色,當然,尤其係咁出名的食店。所以我地亦好甘心,好耐心地排隊,等呀等,等呀等。。。就這樣,快半小時過去了。開始見到前方有一兩 pair 人(當時我地前面約有七至八 pair),離開了?咦,咁咪更好,我地可以快些排到。但奇怪的是,見到一兩張枱的客人都走了,但五分鐘,十分鐘,才有食店職員(清一式後生到不得了的職員)行出來,但又好似是不是帶人入去,真的很奇怪。突然,前面五,六 pair人都走了,哦,是放棄排隊了?我和老豆還滿心期待,就快入得了!現在前面只剩一位女士。他男友人的車就泊在路旁,還細心地問她,要唔要她坐車上等,換他來排隊(因為該女士是有腳傷正用拐杖)。而我後面排隊的人龍,是剛來時的兩倍了。又過了一會,一個好年輕的waitress 走了出來,雖然其實根本再無人從餐廳埋單,我們仍抱住希望,可能還有些 "吉位" 我們看不到。點知,waitress 問我地,你地有冇攞飛??冇哦
點知,waitress 問我地,你地有冇攞飛??
冇哦,有邊個同我地講呢?我地已排左半個幾鐘。。。
要攞飛先,攞左飛都要再排過的。。。
吓,小姐,你唔好早 d 講
Sorry 呀,餐廳太多人,未得閒講到,咁你地仲要唔要攞飛 (好似話你聽,唔攞飛就過主啦)

在咁嘅對話後,我同老豆(其實佢 over 70啦,肯陪我癲在街上排左咁耐隊)決定放棄!
前面的女士這時也勁嬲,問那位 waitress點解唔一早講,什麼什麼," 淡定無比" 的小女孩,回答佢:Sorry 呀,我地冇估到今日咁多人的。。。

吓,今日星期六喎,唔會多人?你地開鋪唔係想多人㗎。。。

之後佢地爭論結果如何,我已不得而知,也不知道我們後面那二十多位等待中的人去向如何,唯有說句,祝佢好運。餐廳如果繼續出呢個 "排隊唔話你知要攞飛(仲要係傳統人手派飛), 攞咗飛都仲係要排隊" 嘅招式,恐怕都會係淪為趕客之選。

之後,我和老豆去了吃康端甜品,店舖雖小,但起碼踏踏實實,又平又好味。

補充一句:當日所見,迷你毛有個L 型大坐位,起碼可以坐5-6人,就那日只見兩個文青打扮的女生坐著。由我開始排隊到離開時,佢地都未落過 order, 只見佢地不停前後翻動餐牌,一係去自己斟水 (係,係要自己 serve 的),望住 menu好似追緊本長篇小說咁。。。其實,她們前面的落地玻璃窗所望見的,就係我地呢班望住入面,望住佢地,排隊排到懷疑人生的人,請問咁樣的坐法,作為客人,真的會 enjoy 嗎?

2024-03-09