.@maisonkayser (上環).呢間Bakery係其中一間我幾鍾意嘅法式Bakery之前試過佢哋嘅almond croissants & chocolate danish roll 我都覺得高質 & 鍾意大家可以睇返之前嘅post🤍.肉桂核桃丹麥酥.每層口感堆疊感覺厚實 rather 好空氣 做到dense dense哋嘅口感但又好酥脆!肉桂核桃存在感幾夠!油香感適中 唔算膩 甜度中上 我個人覺得係抵quota嘅選擇!對於「肉桂捲」控!呢個口味可以kill kill甜度 都唔算低但因為鍾意得「肉桂捲」都無理由要食「唔甜」嘅肉桂酥啦🤣.紅梅燕麥曲奇.法式軟曲奇 好厚實 軟熟 rather 酥脆甜度雖然偏高 熱量密度也算高但紅梅燕麥令到件事感覺中和啲🐜螞蟻人可kill!驚太甜嘅就可能未必會好like.綜合而言 我覺得呢間Bakery嘅包質素都算係高但單價相比港式餅店又係會高啲...蘿蔔青菜 各有所好錢銀厚薄 各有不同所以 睇kcal & $ 做人自己選擇啦🤣🤍.
@maisonkayser (上環)
呢間Bakery係其中一間我幾鍾意嘅法式Bakery
大家可以睇返之前嘅post🤍
肉桂核桃丹麥酥
每層口感堆疊感覺厚實 rather 好空氣
做到dense dense哋嘅口感但又好酥脆!
肉桂核桃存在感幾夠!
油香感適中 唔算膩
甜度中上
我個人覺得係抵quota嘅選擇!
對於「肉桂捲」控!
呢個口味可以kill kill
甜度雖然偏高 熱量密度也算高
但紅梅燕麥令到件事感覺中和啲
🐜螞蟻人可kill!驚太甜嘅就可能未必會好like
綜合而言 我覺得呢間Bakery嘅包質素都算係高
但單價相比港式餅店又係會高啲..
蘿蔔青菜 各有所好
錢銀厚薄 各有不同