2014-10-28 1079 views
平時好少寫食評,因為無乜好寫,加上本身又唔係食家,所以無動力。不過,食完呢間東北菜館,都值得花少少時間推介下,當係支持下呢D有心做嘅食店。果日做完野經過呢間老掌櫃,見到外面排晒隊,跟住上 openrice 望下有無介紹,都幾多好評喎,D菜式都幾啱我,跟住立即約人第二日星期六去食,為左避免等位,提前幾個鐘 book 台,book 7:30 四位,点知佢話 7:30 滿晒!吓?咁快滿?好失望!跟住佢解釋話星期六、日比較多訂位,而且要留番最少一半位比街客,重話未必要等,就算等都唔会好耐。唉… 無辦法啦,都約晒人,照去。果日七点幾到,唉… 真係要等!不過,比我發現到D野,門口有張野寫住等超過15分鐘有野送,拍黄瓜同高力豆沙,咁又唔同,兩样我都中意,等下無妨。呢間野都幾掂,連出面等位既人都照顧到,平時我真係好憎等位,不過,有 so 就唔同。吹下水,玩下手机,不知不覺等左廿分鐘,終於有位,間野唔算大,裝修幾中國風,坐低店員立即比茶及 menu , D茶幾特別,幾香幾好味,跟住那那声叫野食,呢度D菜幾特別,其實我唔知乜野叫東北菜,我本身中意食上海菜、北京菜及日本菜,日本菜周圍都有得食,但上海菜、北京

吹下水,玩下手机,不知不覺等左廿分鐘,終於有位,間野唔算大,裝修幾中國風,坐低店員立即比茶及 menu , D茶幾特別,幾香幾好味,跟住那那声叫野食,呢度D菜幾特別,其實我唔知乜野叫東北菜,我本身中意食上海菜、北京菜及日本菜,日本菜周圍都有得食,但上海菜、北京菜就唔係周圍有,好食的更少,同埋好貴!呢度好似乜都有,有好多類似上海菜,但又有餃子,又有北京填鴨,價錢比出面平,都平幾多,不過重要睇埋質素!叫左兩份餃子,兩碗面,口水雞,東北亂燉,糖醋里脊,炒羊肉,炒四季豆,加埋送既高力豆沙,四條友食,飽到呀媽都唔認得,五百有找,好低食!

因為無諗過寫食評,所以無影相,菜式我唔逐個介紹,太花時間,整体我地都好滿意,我出街食野比較兩样野,價錢同食物質素,呢度既價錢唔貴,但有咁高既質素,算係好低食!我上次去尖沙咀一間北京菜館食過類似既菜,價錢比呢度貴成倍,重唔飽!所以,呢間老掌櫃都值得我花時間推下!