JellyJan
Level 3
2024-11-02
2K views
Follow
近日秋高氣爽,作為香港人的我也未遊歷過位於美孚的饒宗頤文化館,所以就趁這天朗氣清的日子,相約閨密去這裡逛逛! 館內的建築物很有英國建築特色,而且小妹還發現位於文化館中庭位置內,有一間很有歐陸式建築的餐廳 ~ House of Joy 「悅滿軒」,餐廳的外牆設計非常有外國小鎮情懷,當日我哋就來這間餐廳品嚐晚餐:)!

餐廳內的佈置很簡約優雅,而這裡的menu也很吸引,當晚我哋就order咗1 set “Chef Tasting Menu” ($688 for 2 persons),另外再order 多半打法國生蠔。

侍應話呢度啲生蠔是來自法國,$10一隻非常抵食,所以就叫了半打試試! 生蠔味道不太濃,有海水味,質感爽口,size 較細,但性價比很高,尚算不錯!

再來是 starter,小妹就要咗個「甘筍南瓜湯」,湯濃度恰到好處,非常有新鮮蔬果味,好健康!

至於second course, 小妹就要咗個「藍鯨吞拿魚他他配牛油果蓉多士」, 而閨蜜就要咗個「法式凍龍蝦肉醬配芒果莎莎」,兩個賣相都超靚超精緻,也可能是開胃前菜關係,份量較细,淺嘗一口,令你一試難忘!

Main course 我就要咗個「香煎智利黑鱈魚配烤海鮮跟海鮮蟹肉汁海鮮泡沫」。 單是賣相已經是無法抗拒,鱈魚肉質嫩滑,再配埋海鮮蟹肉和打成的海鲜泡沬一齊食,味道鮮甜可口,口感一流! 小妹超鐘意這道菜!

而小妹的閨密就要咗個「慢煮美國小牛排配蕃茄汁意大利麵」,小牛排好有牛味,而且肉質很鬆化,配埋個意粉一齊食,極度有滿足感!

至於甜品,英式「Apple pie」 OK,酥皮脆度適中,不太甜;而「麵包布甸配雲呢拿雪糕焦糖汁」,甜度比較淡口,麵包布甸口感比較軟身,所以小妹覺得要配埋雪糕同crumble脆脆一齊食,再加嘆住一杯滴漏咖啡,感覺會好味點,完美點!

今次能夠找到這間隱世餐廳「悦滿軒」真是有House of Joy 的感覺 ~ 開心! 如果大家有機會來這裡遊遊,不妨也來「悅滿軒」望望,真心覺得這間餐廳很有fine dining 水準, 而且老闆侍應個個都好nice! 值得推介這間既有創意又有實力的隱世餐廳!
Ratings