lapsharpfunfalo
2018-05-19
1K views
Follow
家家好
依個食評我攪咗好幾日,原因係,得我一個人,試唔晒咁多嘢,我分咗成個星期,逐種試逐種記低,食咗成個星期😂「係值得嘅」完全無失望
早餐篇:
豉油皇炒麵,如其名,「豉油皇」,講真,個麵係普普通通嘅質地,而且都唔會食到有咩麵粉嘅味,無但係個豉油係靈魂所在,又唔會太油,配料有紅蘿蔔絲椰菜絲芽菜絲,份量適中,個炒麵有煮到太林,正

炒米
事緣有一日因為炒麵賣晒,所以就試吓炒新竹米粉
基本上炒米粉嘅配料同炒麵係一樣,但係米粉係用新竹米粉,即係啲米粉比較優生,但係啲米粉冇主導泰林火喉控制好好,又唔會有太多油

飯:食過佢嘅咖喱雞扒飯,飯冇乜特別係白飯溝少少珍珠米,咖喱汁偏向小小鹹,味道有啲似馬來西亞咖喱,都幾香,唔算好難,雞扒本身唔係嗱都好勁,仲有少少原本質地,但係扒味道太鹹,成間鋪唯一一樣野叫做失望嘅就係呢個。
粥:係皮蛋玉髓粥,個粥底冇用生粉打杰,米嘅成份好多,肉碎同皮蛋嘅比例都正常,食得出唔係豬骨味,又唔係好使味嘅粥因為佢個粥係比較清淡嘅。
燒賣:係一啲比較煙人嗰種燒賣細粒嘅,但係個精粹都係個甜豉油,而且佢個辣椒油都幾香。
牛肉球:唔算特別,同其他小店所買到嘅牛肉球都一樣,但係呢間鋪係冇喼汁嘅,都係點返啲甜豉油嘅啫。
糯米雞:份量大小正常(有圖)味道都附近同其他小店差唔多。
番茄湯通粉六寶:啲丸係普通凍肉譜你可以買到嗰啲質素,個精粹係個湯底,因為佢係用返茄膏番茄碎加番茄醬主城而且加左好多香料香草,然後再擺一個罐頭去皮嘅番茄喺成碗湯嘅中間,味道來講好香香草味,呢個番茄湯底屬於下午嘅蕃茄湯底,但係湯底唔識鹹,個味道唔失禮,但係如果你係識煮嘢食嘅,你就會知道佢煮嘅材料大多數都係有罐頭開出嚟,但係我仍然好欣賞佢將個比例份量同埋未到調校得幾好,可以見到店主/廚師嘅心思。
麻辣豬扒米粉:個豬扒都有同樣篇下午嘅問題,但係塊豬扒都冇嗱到鬆晒,仍然好有豬扒嗰種質感,米粉都係新竹米粉,二哥湯底就好特別,係自家條配嘅,如果未到直頭好似入咗麻辣雞煲鋪頭嗰種味道咁,係香得來有啲誇張嘅,因為我一打開個外賣盒,其他同事都走過來問我係咪食雞煲,二哥湯底嘅媽咪好夠其他香料好香二個立美唔係好犀利,滿足到一啲真係鍾意食麻辣嘅人(因為香港好多食麻辣嘅地方都係唔夠麻唔夠辣剩係得個香味)
Like
Ratings