2017-06-28
深水埗鄰近維記豬潤麵隔離這間 L place cafe ,間局新颖, 環境優美、時尚又宽敞的餐廳喇。餐廳座位有2人檯、 4人檯、bar 檯和少量卡位,我們2人若非早到,相信要等十幾分鐘才可入座,這餐廳午飯時間都幾多人。看看餐牌,又不是很貴,絕對可用平、靓、正形容,價錢不過由HK$58-HK$88,超值!我們叫了兩款set lunch,E和G餐,即日式咖哩 豬軟骨配秋田米飯和法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉二款,味道煮得有水準,口感豐富,美味!點餐後先來煙肉薯蓉忌廉餐湯,湯濃味美,好濃郁薯味,非常香滑。而主菜日式咖哩豬軟骨配秋田米飯, 日式咖哩絕對香濃而不濃,加上豬軟骨做得很出色,入味之餘而做到質感好軟滑,不用咀嚼,幾乎無牙都食到,好食。而秋田米飯配上日式咖哩,不用配食肉已好食好味。另一款法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉, 煙鴨胸份量之多達4大塊,味道煙香,肉質肥美。加上配料用上青荳條,爽口而清新,可中風忌廉太多帶來的膩,夠特別!最後點了2件cake食,以特濃朱古力較好味,朱古力味香而不膩,cake本身好軟滑,最令人開心是cake旁放了些脆片,啱哂我呢d注意口感的人,好食!日後去深水埗,不用再排豬潤麵了,食
日式咖哩豬軟骨配秋田米飯
法邊豆煙鴨胸忌廉扁意粉
日後去深水埗,不用再排豬潤麵了,食此cafe坐得舒服,服務又好,價錢不貴。正正正!