2023-05-25 42 views
又到兄弟幫定期一聚既時間啦,今次約左去佐敦想食番d港式味道既野,第一時間就諗起大排檔既鑊氣小炒啦,見到間新肥泉海鮮大排檔係呢區都頗有名氣,就拉大隊去刷番餐勁既!上到去街市熟食中心上面,見到環境都幾好,成半層都係佢,每張枱都可以放得開d,吹水果陣大聲d都唔會怕口水飛去隔離枱啦,樓底又高又夠光猛,比出面地鋪既大排檔仲乾淨同通風,食都食得舒服啲呀。 講番我地食左咩先~白灼大海蝦隻隻都勁粗好大隻,肉質鮮甜彈牙,食得出既鮮味 椒鹽九肚魚外層炸得好鬆脆,炸粉厚度又恰度好處,外脆內滑既九肚魚係大排檔必點菜式 原隻炸子雞必食推介!size都幾大隻,雞皮炸到好脆面且沒有多餘既肥膏,肉質又鮮嫩,雞味濃郁! 腐乳炒通菜通菜炒得好入味而且不會太淋,保持應有的爽脆口感,配上腐乳十分惹味 鼓汁蒸白鱔白鱔肉質細嫩,配上鼓汁蒸得入味,而且魚骨不會太多 西蘭花炒鮮魷鮮魷大火快炒後保持鮮嫩口感,不會有咀嚼擦子膠的感覺,翠綠的西蘭花亦很爽脆,一爽一嫩很好的配搭 鼓椒炒大蜆大大隻的蜆配上鼓椒的香辣令人胃口大開,火喉亦處理得非常好 肥泉小炒王大排檔不能缺少的當然係小炒王,呢間既小炒王的材料亦有改良過,加入了叉燒增加多一重既口感

講番我地食左咩先~
白灼大海蝦
隻隻都勁粗好大隻,肉質鮮甜彈牙,食得出既鮮味

椒鹽九肚魚

原隻炸子雞

腐乳炒通菜

鼓汁蒸白鱔
白鱔肉質細嫩,配上鼓汁蒸得入味,而且魚骨不會太多

西蘭花炒鮮魷

鼓椒炒大蜆
大大隻的蜆配上鼓椒的香辣令人胃口大開,火喉亦處理得非常好

肥泉小炒王
大排檔不能缺少的當然係小炒王,呢間既小炒王的材料亦有改良過,加入了叉燒增加多一重既口感,韭菜夠爽,腰果夠脆,仲有特大隻蝦乾提升鮮味,食材之間既配合令味道又提升左一個層次

食物質素很好,服務都好周到,環境又好過其他大排檔,價錢公道, 絕對值得推薦啦!