2017-01-08
上個月的月尾和朋友傾計,講起佢哋喺日本餐廳食到一種蟹叫做香箱蟹,價格十分之高啊,單單一隻已經講緊要三百零蚊,呢一種蟹其實都提三至四兩重左右,呢個重量呢個價格就實在有點高啊!聽佢哋講食落去嘅感覺如何嘅時候,我諗呀但係太貴啦我都未必有機會食。然而幸運地俾我知道係東海集團嘅酒樓推出左呢一個香箱蟹的套餐,每位呢都係講緊四百零蚊左右就可以食到一套晚餐,價格比喺日本餐廳食勁便宜得多。當然立即訂枱,試一下這種來自北海道的美味。位於The one , 擁有超級靚景的東海,主力係做婚宴嘅,要上嚟食飯記得要訂枱,剛好呢一日包場只包了一半有晚市供應。因為係婚宴場地嘅關係擺設真係十分之靚湯品係足料佛跳牆有花膠,鮑魚,厚冬菇,海參等等,材料10分之多,清燉味道很香,絕對真材實料,十分之好飲。花膠鮑魚元貝等等全部都可以喺碗內見到。飲呢個湯已經很值票價。接着嘅係鮮肉小籠包,爆汁嘅感覺,肉質10分鮮,食嘅時候小心辣嘴。主角當然係來自北海道嘅 香箱蟹,似阿拉斯加長腳蟹的BB版,蟹蓋形狀似梨子,手長腳長,可愛得很。呢個冬天季節最適合就係食呢種蟹,喺香港唔係經常見到,係呢近幾年先至越來越多人識得。一打開見到佢嘅實膏就知道好
至於肉質都十分之鮮甜。但係食到呢度都仲未到戲肉。
,這種就快要爆破的感覺往往都是我10分喜歡的,這些一點點的蟹子成為了珍品,第一次接觸這種獨特的口感,怪不得朋友們如此推薦。
然後我再和朋友說起我在這裏吃了一個箱香蟹晚宴,他很質疑,然後我告訴他,不用用上千元,也能吃到這種美味的蟹以及豐富的晚餐,就是我這個為食的小女孩的幸運,也是多謝那些對食材堅持的餐廳,不然我們有那會可以用如此合理的價格品嚐美味的蟹呢?