定時定候,同學聚會有啲同學話想食雞煲有啲話想打邊爐,食過【倫哥】既我就提議不如試下【倫哥】。因為可以滿足晒大家既要求,有雞煲有邊爐!人總要偶然放縱一下自己,所以便拉著他們一起喪吃一場!.觀塘呢間【倫哥】第一次黎,環境都光猛開揚,打邊爐最怕坐得好逼,因為已經夠熱,仲逼既話真係熱到會出晒汗。好彩呢度冷氣充足。果然黃金時間都係多人食晚飯。不得了不得了!每位每位$323就可享用嚐鮮十二式,合共十二道菜。.首先,事不宜遲,叫左個雞煲先!可以揀辣度,有得揀小辣中辣同大辣!我哋就揀咗中辣。要自己煮雞煲要計時㗎,漏斗漏完一邊就開蓋炒一炒,大概每2分鐘炒一次炒四次就完成。出去攞飲品先,飲品任飲,選擇都唔少。薏米水都唔錯呀!薏米水甜度適中,下面仲有好多薏米,足料。雞煲未食得個陣就已經好快手咁上野食啦。餐前小食麻辣木耳夠冰凍爽口同埋胡麻豆腐,口感滑溜芝麻香濃成功既開胃涼菜。餐廳會安排好每個人既份量,唔怕唔夠分食唔飽。得閒夠鍾又炒一炒。洋蔥都淋晒,係岩既時候要落埋少少豬皮同魷魚。侍應時不時就會過嚟幫手炒,服務幾好。跟住都係未食得雞個陣會繼續有野食,刺身到,打邊爐同雞煲真係難幻想到會有刺身,仲要質素都係合格既,

飲品

飲品

麻辣木耳同胡麻豆腐

雞煲

跟住都係未食得雞個陣會繼續有野食,刺身到,打邊爐同雞煲真係難幻想到會有刺身,仲要質素都係合格既,「蝦、北寄貝、三文魚、八爪魚、‥‥‥ 最好食係蝦同三文魚。」
刺身

仲有熟食架,今次係海鮮,蒸蟶子同埋花膠鮑魚當中炆得入味又養顏。而蒸蟶子唔求其Wor,蒜蓉味道滲入蟶子之中,而蟶子的鮮味又被粉絲充份吸收。唔錯。
花膠鮑魚

蒸蟶子

炒晒4次啦,食得!一打開雞煲,啲香味就出嚟啦,個個都爭住食,因為食完前菜就剛好食雞啦,啲雞真係好入味,就算食中辣都唔會覺得好辣,可能我地都幾食得辣架!雖然想Encore雞,大家都讚好食,但因為又有打邊爐既關係我地冇Encore了。留肚好緊要喔。
雞煲

BTW豬皮同魷魚同左中辣既辣汁太好吃了吧。
雞煲

食完雞煲換左打邊爐,轉左打邊爐就冇得翻叫雞架啦!記住喔。湯底大概有四-五個選擇,麻辣湯/ 芫茜皮蛋/ 冬陰公/ 蕃茄湯/酸菜魚湯底,幾個都幾吸引最後我地點左,酸菜魚湯底。以鮮草魚為主料,配以酸菜、泡椒、乾辣椒煮制而成。酸酸咪咪幾惹味。

酸菜魚湯

佢有好多海鮮比我地揀,即係呢個環球海鮮拼盤,樣樣望落都新鮮,「有蟹丶蝦丶 蟶子丶大蜆丶 厚切龍躉王丶薄切龍躉片丶 還有新鮮蝦滑和墨魚滑」!!有好多仲可以encore,任食紙有寫。肥美嘅蟶子、新鮮蝦滑和墨魚滑係我最愛喔。
環球海鮮拼盤

蝦滑、墨魚滑:不得不說,呢度嘅蝦滑同墨魚滑好高質,片出嚟每一舊滑有好多蝦肉同墨魚粒,味道調配得啱啱好,推薦!
蝦滑、墨魚滑

另外仲有一盤色澤都幾靚既牛脊背肉,望落有雪花紋,牛肉味特別濃,但每人只有三四片,唔多夠喉。食落肉質紋理分佈均勻, 牛味較重 ,一點也不肥膩。
牛肉

無與「倫」比牛頸脊令人回味﹗

想邊爐既味再出D就要自己出去拎調味料啦。

另外其他配菜的選擇也十分之多!蔬菜籃丶豆腐丶粟米、響鈴係低鹽少油,魚皮更加係即炸,熱辣辣夠鬆脆。每樣都多麼大堆頭哦 !!
蔬菜拼盤

響鈴魚皮

無限丸、雲吞拼水餃、都好食,正常水準但任食黎講真係食唔到幾多,因為好飽了。
丸類

最後仲有甜品 - 椰汁燕窩!食完喉嚨好舒服。應該挺受女士們喜歡吧!
椰汁燕窩

【倫哥】超爆場,嚟到真係全場滿座,所以訂位真係會好少少。今晚就算一早留左肚,但事實係:食完 「非任食項目」都已經好飽,所以「任食項目」我都冇乜再點同Encore了。份量真係超多。食物又有質數,又抵食!邊食邊傾原來是這麼容易度過,呼吸在香港這個彈丸之地, 放工真係要好好的抖抖氣。好彩係【倫哥】渡過不錯的時光。
Type of Meal
Dinner