2010-08-09
一早知道呢間餐廳以食"炸吉列朱扒"聞名, 一個月之前已經同兩個friends黎食過, 覺得真係唔錯, 而老公一向都鍾意食吉丁朱扒, 一路都諗要同老公黎食多次, 咁啱星期六要同老公去尖沙咀, 所以就星期五book定位喇!原本book左檯8點鐘, 但係我同老公早左成大半個鐘到, 諗住搏下睇下俾唔俾我地早d入場, 服務真係唔錯, 門口位姐姐好禮貌咁叫我地等等, 幫我地check下有無檯, 跟住唔駛5分鐘, 我地就可以入坐.之前同兩個friends食, 已經試過吉列朱柳定食(HK$178), 炸蠔定食(HK$178)炸帶子定食(HK$178) 同埋炸大蝦(單叫, HK$40/隻), 而我對炸蠔更加係"驚為天人" , 其實本身我唔係海鮮fans, 唔係特別鍾意食海鮮, 但係呢度嘅炸蠔真係必食之選, d蠔肥美, 加上炸嘅時間拿掐得好, 外面好脆而入面超juicy(我而家諗起都流口水呀), so, 今次我同老公都不作他選- 叫左"炸蠔定食", "炸朱扒定食"(HK$168)同埋一隻炸大蝦.第一個黎係單叫嘅炸大蝦, 由我老公一個人KO左, 雖然隻蝦唔係好大隻, 味道新鮮彈牙,都值得一試, 不過係貴左少
第一個黎係單叫嘅炸大蝦, 由我老公一個人KO左, 雖然隻蝦唔係好大隻, 味道新鮮彈牙,都值得一試, 不過係貴左少少囉! 跟住黎嘅就係期待已久嘅炸蠔定食喇, 一客定食有5隻蠔, 我地緊係急不及待試啦, 唔.......好味道, 水準依然! 外脆內軟, Juicy多汁, 個炸漿又唔會好厚, 啱啱好, 咬嘅時候記住要小心d汁呀, 好鬼熱架!最後就係炸朱扒定食喇, 我地揀左黑豚, 上次我食炸朱柳, 今次就試炸朱扒, 比較起黎, 我覺得炸朱扒好食d, 因為個口感好d (朱扒厚過朱柳都幾多架), 同埋朱扒個肉味好似"出"d, 我老公就覺得個朱扒有d"蘇", 我就覺得OK喎!
我之前都試過銅鑼灣世貿好出名個間吉列朱扒專門店, 比較上黎, 我覺得銀座梅林好食d同埋價錢實惠d, 最緊要係銀座梅林有得book位, 世貿個間等位都要等成一個鐘以上架, 如果你都係鍾意食"吉列"嘅食家, 我極力推介- 銀座梅林, 記住一定要食炸蠔呀, 包你一試難忘!