2015-03-18 533 views
上星期五難得有興𡟹同老婆出街搵食,想去天后打邊爐,醒起平日路過呢間有賣花甲蟹煲,抱住唔駛山長水遠去澳門搵uncle water,即管試試。門口唔起眼,入內原來係茶仔style 心裡一沉,又鬼死咁肚餓,死就死啦。坐低先落order 一個蟹煲(3-4人用)約250,再睇menu 有個招牌蟹肉翅每份$96做緊半價$48,又試試佢。唔知等左成3,4個字,阿姐拎左碗翅黎,一匙羹'畢'落去,d生粉'獻'仲未溶,個碗野又死咁咸仲有少少煲燶左既味。即刻叫阿姐黎同佢講,個阿姐好似唔識聽冇反應,等到個女經理黎,一開口就話呢d唔係燶,係'金華火腿'嘅味,係我地食唔慣...,其實佢又冇試過碗野又點知係咪燶左?佢又點估到我地食唔慣金華火腿?莫名其奇。不過佢退貨亦費事同佢糾纏。又唔知幾耐,個煲送上,同幅相有d落差。份量3-4人一定唔夠食。花甲十零隻,新鮮及肥美好一般,一隻紅花蟹係幾新鮮嘅,街市賣100蚊3隻個d。有半隻走左油既冰鮮雞同腐竹蘿蔔墊底。個煲一樣都係咸到爆燈,湯頭辣味都做澳門uncle water 既口味,但人地d䓤蒜花甲多到滿瀉,所以鮮味程度還有大段距離。最爆既係叫個經理加水,冇左件事,叫阿姐跟跟,佢

最爆既係叫個經理加水,冇左件事,叫阿姐跟跟,佢加左小小湯就停,d湯好靲貴!我話個煲越食越咸,佢又'教訓'我地應該叫佢加水唔係湯喎。我話我本來要加水你個經理又走開,話俾你知d野食要改善下又要聽教訓。我都冇佢地咁好氣,冇藥可救。
本來2百零蚊有花甲蟹煲都唔好咁多要求,不過俾班極品姐姐教育,真係唔會再幫襯
2015-03-13
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary