2008-09-24
日前再來這間P.H.試「WOW常餐」,今次的經歷大為不同。禮多人不怪/有錯就要認….是正確的觀念,在飲食界/服務性行業工作,面對要求高的客人,侍應要經常講「對唔住」以免得失客人,這個我很理解。可是,講「對唔住」講到好似完全唔經大腦、口頭禪咁每一句都 say sorry是否恰當呢?當日,在正常的柯打,非繁忙時間內,一位男侍應向我說超過十次「對唔住」,例如一坐下,他就說:「對唔住,請等等,好快會有人俾杯水你。」;落柯打後他第一句回應是:「對唔住呀,製作需時…要等十至十五分鐘。」真係想講:『你駛唔駛同我講咁多次「對唔住」呢?』究竟他是否曾得失過很多客人,學識要用「對唔住」來擋駕先呢?叫了個「夏威夷薄餅」做主菜的WOW常餐: 忌廉湯/蒜蓉包:OK,不過飲完湯才來麵包,timing唔夾; 夏威夷薄餅:做乜要叫呢個呢,自己都忘記這裡的Pizza(所有叫Pizza的東西)都係唔好食的,太乾...(我喜歡醬汁濕濕,real Italian style,唔硬的Pizza… 香港較少地方有,英國就隨處有); 餐飲:叫了特飲「Mocha Caramel Coffee」唉,完全是錯誤!(仲要 +$10)
日前再來這間P.H.試「WOW常餐」,今次的經歷大為不同。
禮多人不怪/有錯就要認….是正確的觀念,
真係想講:『你駛唔駛同我講咁多次「對唔住」呢?』
究竟他是否曾得失過很多客人,學識要用「對唔住」來擋駕先呢?
叫了個「夏威夷薄餅」做主菜的WOW常餐:
夏威夷薄餅:做乜要叫呢個呢,自己都忘記這裡的Pizza
(所有叫Pizza的東西)都係唔好食的,太乾...
飲過「星爸爸」的同名「焦糖咖啡」,應該係甜得好特別,不用另外加糖的。
不過這杯… 唉,加了一包糖都係苦的,既不是Mocha,又唔似Cappuccino!
叫那個侍應來反映問題並要求更換(今次真係要佢say sorry!),
換來的一杯更差:甜得非常過份,像濃糖水!
本來想用恆生 EnJoy Card找數的,但被枱面的宣傳吸引:
用匯豐信用咭(任何惠顧)可以得到coupon,下次光臨可享下午茶餐免費優惠。
誰知得到的,是「第二份」茶餐半價;或「第四份」茶餐免費優惠而已。
這張coupon在恆生 EnJoy Card優惠集也有啦!
在可見的將來,應該唔會再來Pizza Hut了。