2018-11-27
塚田農場源自宮崎, 係日本有超過200間分店, 香港暫時只有2間尖沙咀同沙田兩間分店。由於餐廳部分招牌菜係由日本直送, 所以係香港都可以食到來自宮崎嘅原味道, 開業以黎一直深受歡迎。今日趁一田大減價來到沙田, 當然要帶老婆黎食返餐啦。😁我地7點左右到餐廳, 雖然未到晚市繁忙時間, 不過客人已經好多。餐廳裝修走簡約日本風, 黑, 白, 木色嘅配搭, 既富有日式風格, 亦有型格。餐牌圖文並茂而且款式非常多, 當中最吸引當然係日本直送嘅美人鍋啦, 我地兩個人點左一客美人套餐, 套餐包括雞尾酒, 生春卷, 美人鍋, 壽司同埋甜品, 優惠價只係$592, 非常抵食。👍美人套餐 $592套餐的飲品分美人雞尾酒同美人仿雞尾酒, 分別在於仿雞尾酒係不含酒精的。我地揀左兩杯都係不含酒精嘅"菫", 紫色嘅仿雞尾酒, 帶有桂花味同果香, 仲掛有水果, 賣相非常吸引。😍鰻魚忌廉芝士美人卷 三文魚牛油果美人卷美人卷有別於一般卷物, 賣相超級講究, 顏色鮮艷, 令人食慾大增, 呢款日本人氣No.1嘅鰻魚忌廉芝士美人卷, 兩款食物都係味道濃郁, 以米紙包住食, 加上雞蛋同生菜, 味道層次豐富。三文魚牛油果美人卷味
美人套餐 $592
美人仿雞尾酒: 菫
美人仿雞尾酒: 菫
鰻魚忌廉芝士美人卷 三文魚牛油果美人卷
美人卷有別於一般卷物, 賣相超級講究, 顏色鮮艷, 令人食慾大增, 呢款日本人氣No.1嘅鰻魚忌廉芝士美人卷, 兩款食物都係味道濃郁, 以米紙包住食, 加上雞蛋同生菜, 味道層次豐富。三文魚牛油果美人卷味道比較清淡, 沾上特製醬汁, 味道清爽。😙
美人鍋
美人鍋湯底由雞骨烹煮8小時製成, 雞味超濃郁而且骨膠原豐富。大大件骨膠原慢慢溶成鮮濃雞湯, 店員會幫忙放入配料, 配料有日本直送嘅野菜, 豆腐, 蘿蔔同埋宮崎走地雞, 另外仲有手打雞肉滑, 2人份都已經很豐盛。雞肉鮮嫩, 配上吸滿雞湯嘅新鮮野菜, 非常惹味。我地邊食邊喝骨膠原雞湯, 最後喝到一滴到不剩。😆
三文魚蟹肉沙律壽司卷 帆立貝玉子壽司卷
三文魚油脂豐腴, 配上蟹肉沙律同微微酸嘅壽司飯, 感覺好清新。帆立貝玉子壽司卷外層係薄薄蛋皮, 中間青瓜非常爽脆, 口感豐富。👍
甜品
由於套餐甜品餡餅缺貨, 所以換左呢款石鍋抹茶朱古力雪糕配芝士蛋糕, 食埋呢款甜品, 呢餐超級滿足。😍
石鍋抹茶朱古力雪糕配芝士蛋糕
石鍋抹茶朱古力雪糕配芝士蛋糕