成日去寶蓮禪寺,都未試過喺果度食齋,今次終於有機會啦🤗呢度有齋菜,分4人餐、同埋6人餐等,菜式大致相同。我哋揀咗4人餐:🍄冬菇扒菜心:冬菇肥厚多汁,食完勁有滿足感😋🥕素鴨:外皮好鬆化,又唔會太油,配合埋入面嘅蘿蔔絲、木耳絲等,鮮甜、淸新、爽口、又有脆卜卜嘅口感,正!其他菜式有㰖菜蒸豆腐、羅漢齋、炒時蔬,簡簡單單嘅菜式,仍然能夠感受到廚師嘅用心👍🏻套餐包湯同白飯任裝。原本以為跟餐嘅湯冇嘢特別,喝左一啖之後發現有驚喜!湯嘅顏色類似粉葛湯既赤紅色,可見到嘅料有栗米、紅白萝卜、佛手瓜。個湯好鮮甜,味道豐富,厚層次。雖然個湯係素湯,但係感覺唔輸蝕得過嗰啲用肉煲嘅湯,相信除咗可以見到嘅材料之外,應該有其他配料。由於太好飲,LadyB一口氣飲咗4大碗!食完素菜,感覺好舒服😊食飽起行,探索心經簡林去⛰

成日去寶蓮禪寺,都未試過喺果度食齋,今次終於有機會啦🤗

呢度有齋菜,分4人餐、同埋6人餐等,菜式大致相同。

我哋揀咗4人餐:

🍄冬菇扒菜心:冬菇肥厚多汁,食完勁有滿足感😋

套餐包湯同白飯任裝。

原本以為跟餐嘅湯冇嘢特別,喝左一啖之後發現有驚喜!

食完素菜,感覺好舒服😊食飽起行,探索心經簡林去⛰