話說我都幾鍾意食台灣嘢,呢日去朋友深井屋企打通宵牌之前,我先去荃灣嘅「你妳」買晚餐。星期六晚六點半左右去到,多人到一個點😅。本身想放棄,但又想食好耐,加上唔係成日入荃灣,於是都係等下啦!餐牌經過精心設計,背景公仔同字體都幾靚😍。小店當然係主打台灣食物,當中更不乏新派菜式。無論主食、小食、甜品以至飲品,選擇都幾多,真係令人眼花撩亂。另一邊廂,小店更推出抗疫外賣便當同芋圓外賣優惠。我真心覺得抵👍,所以同在場好多其他客人一樣幫襯咗。找錢期間,我入咗鋪等一等,發現小店樓面面積真係超細,如果旺場可能真係要等幾個鐘😨。小店雖然好細間,但裝修唔錯,牆身油上粉紅色感覺好少女風💕。等咗大約廿分鐘,食物終於齊晒!等候時間唔短,但都明白嘅,因為真係有好多訂單。呢度嘅量係足夠四個人食,三百蚊有找,性價比高😄。抗疫便當A($65),餸料包括台式滷水大雞扒、炸花枝丸同半隻糖心蛋。主食就可以揀大魯肉飯或者乾拌麵,便當A我就配咗麵。便當賣相吸引,而且個外賣盒真係有分一格格。🐔雞扒好大塊,所以餐廳能夠切開為好多件,食落好方便,肉質亦唔鞋。🦑炸花枝丸有三粒,幾有誠意。乾拌麵方面,佢感覺有啲似上海麵,但我就唔係好鍾意個質感
抗疫便當A
抗疫便當A($65),餸料包括台式滷水大雞扒炸花枝丸同半隻糖心蛋。主食就可以揀大魯肉飯或者乾拌麵,便當A我就配咗麵。便當賣相吸引,而且個外賣盒真係有分一格格。🐔雞扒好大塊,所以餐廳能夠切開為好多件,食落好方便,肉質亦唔鞋。🦑炸花枝丸有三粒,幾有誠意。乾拌麵方面,佢感覺有啲似上海麵,但我就唔係好鍾意個質感,因為有啲乾🍜。
抗疫便當B
抗疫便當B($65),餸料包括台式滷水豬頸肉台南鮮蝦卷同半隻糖心蛋,而便當B就配咗魯肉飯。🍚魯肉飯味道唔錯,如果魯肉粒多啲就更正。豬頸肉係意外地好食,因為我一向覺得佢要泰式燒先夾。🐷呢度嘅豬頸肉肉質軟稔,而且唔會太肥,而蝦卷就正正常常,唔係好彈牙嗰種。套餐所包嘅「糖心蛋」其實似滷水蛋多啲🥚,而底下墊住嘅青瓜絲都幾好食🥒。
香芋蝦餅
講完便當,就講吓我嗌咗嘅另外兩款小食,香芋蝦餅同埋檸檬風味烤雞槌,各$45。餐廳將佢地放埋一盒,而且擺得好靚😜。先講蝦餅,本身落完單後有啲後悔,因為便當已經有蝦卷🤦🏻‍♂️。不過食落我認為蝦餅係好食啲,因為佢喺入邊加咗芋頭,味道明顯香好多,而蝦餅亦夠厚身🍤。至於烤雞槌就幾惹味,因為個檸檬汁甜甜哋,同雞槌好夾🍋🍗。
仙草3號
甜品方面,我哋要咗仙草3號($46),材料包括三色芋圓包餡芋圓布丁以及水晶。前面兩款可算係膽,因為每款仙草都有。甜品份量好多,一個人一定食唔晒,整體係幾好食🤤。仙草好滑,唔會太甜。芋圓口感煙韌,但我自己就冇咁鍾意包餡嗰啲種。
仙草3號
布丁有三粒🍮,佢個樣幾時都咁得意,佢係咁「動L」,但就唔好預期佢有奶味。最後就係水晶,透明色,咬落冇味,一般。
飲品方面,便當指定咗係蜂蜜綠茶🍯🍵,可揀凍熱。味道唔錯,幾清香。另外,我哋仲買咗杯炭培烏龍珍珠奶茶($35),奶茶底好滑,珍珠亦都好好嚼、好Chewy。但我略嫌定價貴咗啲,因為喺嘢食好平嘅對比下。
總括嚟講,你妳果然配做一間人氣台式小店🇹🇼,食物味道出色,連我好嘴刁嘅朋友都讚好。價錢亦算經濟實惠,特別係外賣便當🍱。我仲見到小店有推出近來大熱嘅芋泥吐司,我之前好抗拒,但如果係呢度嘅出品就覺得一試無妨。下次再入荃灣,我都會幫襯佢。如果佢可以喺其他地方開間分店就更好喇😋。
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
香芋蝦餅