2020-11-21
以前都幾鍾意牛角,連鎖式嘅燒肉餐廳算係便宜。可惜今日一去,大失所望,不吐不快。原來而家排隊攞飛等位入座嘅制度唔單止有分人數ABC三組,仲多咗一個所謂嘅S飛。S飛係牛角集團嘅金會員攞嘅飛,用意係優先攞飛,換言之係無論你A飛B飛C飛幾早嚟到等都好,只要一有S飛,S飛就會打你尖入座。當日現場大概有40個人等緊位,觀察到無論餐廳入邊有幾多人食完出嚟都好, ABC飛係絕少會嗌飛,全部喺S飛一嚟到就比佢哋入座。上返牛角集團嘅官網發現,攞S飛嘅金會員係憑着喺牛角集團餐廳消費超過大概$12,000得到會籍。集團利用會籍換取顧客嘅loyalty 我並唔反對,但係現場員工對ABC飛客人嘅態度甚為惡劣,亦觀察到餐廳內有幾張空枱已經清潔完畢亦都唔俾ABC客人入座,似乎係刻意留返俾S飛。結論係,牛角午餐套餐固然係平,但係你有冇時間去等兩個鐘或以上,用自己時間去換取金錢?講真,附近其他又平又好食嘅餐廳大把。經過今日經驗,我個人以後都唔會再食牛角,無必要用錢買辛苦。
經過今日經驗,我個人以後都唔會再食牛角,無必要用錢買辛苦。