2023-04-18
📌 樹蛙咖啡 - 佐敦廣東道501號松峰1樓🗓(16/4) 星期日 ⏰ 中午12點左右 💈特式:今日終於都出左消費卷了,梗係要出外消費下啦。因為我另一半鐘意青蛙系列,咁啱又上網見到佐敦區有間樓上樹蛙咖啡,所以就嚟試下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:間舖開10:30,我地就大約12點到,當時都已經有2~3枱客人,雖然呢間餐廳係Cafe形式,但都有lunch set提供,而家等我同大家講下🐸☕️味道先。澳洲特級西冷牛扒 - 呢個主菜賣$128,其實就唔算貴,但一上枱已經見到塊牛扒唔係好質素,薯條都唔夠熱同已經係淋,塊扒叫左5成,但佢煎得唔均勻,有一部份係5成,其他位置都熟到有8成左右,已經有d筋位直頭靭到咬唔到。明太子忌廉汁炸蝦意大利麵 - 呢個意粉就賣$168,竟然仲貴過個牛扒,不過我就覺得呢個好食d,起碼係正常水準之上,無特別可以挑剔嘅地方,除左價錢。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛飲品 : 餐廳始終主力係cafe,所以飲品種類好多,除非咖啡,仲有幾款餐廳嘅Signature同Cocktail,我地就揀左招牌Froggy同一杯Dirty Coffee。Froggy就係一杯奇異果梳打特飲
🗓(16/4) 星期日 ⏰ 中午12點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳始終主力係cafe,所以飲品種類好多,除非咖啡,仲有幾款餐廳嘅Signature同Cocktail,我地就揀左招牌Froggy同一杯Dirty Coffee。Froggy就係一杯奇異果梳打特飲再加d什果,無太大特別;Dirty就好細杯,而且Cafe嚟講水準好一般。
🍽環境:餐廳環境以青/白/綠為主,仲有一個粉紅色嘅Area,成間餐廳有好多同蛙有關嘅裝飾同擺設,仲有好多好多打卡位,坐位都佈置得幾鬆動舒服,地方亦十分整潔同光猛。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務態度非常親切有禮,入門口會比低menu你,之後你自己揀自己鐘意嘅坐位,揀好食物就出收銀處落單,不過食物/飲品上菜就都幾慢,不過呢個應該都係食Cafe預左嘅事。
💰💸價錢:叫左兩個主菜兩杯飲品,埋單$440蚊,我就覺得唔抵架喇,不過食得Cafe都預左係賣裝修同文青feel架喇。
🐲💬總結:食物質素麻麻,價錢又偏貴,最重要係餐廳主打蛙,但除左裝修/佈置同擺設之外,就無乜蛙嘅特式,我覺得餐廳可以係菜式上加入蛙嘅主素,咁就會再吸引d,有待佢地改善。
推薦指數:❤️❤️❤️🤍🤍
澳洲特級西冷牛扒