2021-06-04
因去灣仔開會,只有45分鐘午飯,推門見仍有位,即刻坐底。一看餐牌便明白點解仍有空位,最平的點心要$68起,茶亦每位$25起。川流的裝修以黑色為主,有點潮。既是新派四川上海菜館,就算是同名的點心,期望做法不完全一樣。它有午餐,$168一位,有湯丶小龍包丶前菜丶主菜及飯,可惜我們得45分鐘便要去到客人的寫字樓,有點趕。我們決定食點心及麵。第一個點心是金粟蟹肉春卷($68),擺盤專業。因剛炸起,一陣陣香味傳來。春卷皮很薄,剛炸起,脆卜卜。蟹肉鮮甜,份量亦多,加埋粟米,出奇地夾及好味。👍🏻👍🏻👍🏻雞汁窩貼($68)擺枱同樣美麗,皮亦薄,底煎得香脆。餡算ok,有豬肉香。只可惜餡料不多,不及上次在金鐘翡翠拉麵的窩貼,又香又多肉。😋小龍包上枱很有特色,它還有兩枝用實驗室膠管裝著醋,食時要將管口插入小龍包內把醋放入。味道方面,十分普通,皮雖然薄,但太少餡,加咗醋,食唔到豐膩的肉餡,可惜可惜!👎🏻👎🏻👎🏻素菜煨麵($68)樣子吸引,有小棠菜丶紅蘿蔔及粟米粒,麵亦煮得夠腍。但份量少,看圖便知湯甚多。🙁🙁整體而言,質量不及價錢高,低CP值。
整體而言,質量不及價錢高,低CP值。