2011-06-28
早排,自從我睇報紙得知 McCafe 以咖啡調配師調配咖啡之後,決定搵日嚟幫襯!最近,見到廣告有賣相不錯嘅新出品:薄荷朱古力咖啡,十分期待! 趁星期一,走嚟買杯試吓!熱薄荷朱古力咖啡 (小) $24.5價錢嚟講尚算合理,我站在一旁等候,大約 3 分鐘後,店員遞上呢杯氣味香濃嘅咖啡,令我即時提神! 將奶打氣變成泡沫,倒上咖啡面,泡沫加上朱古力漿的花花圖案作點綴之餘,亦帶點甜味。揸住咖啡杯飲,確是享受! 紙杯不但俾唔到呢種感覺之餘,咖啡面正是精華所在,泡沫會黏住杯蓋,白白浪費咖啡調配師一番心血!此外,店內提供白糖、黃糖、給不同需要嘅顧客!一條紙包黃糖=1茶匙;攪拌之後,朱古力漿仍留在杯面!可見泡沫打得相當挺身!飲一啖,味道香濃,略帶薄荷及朱古力香味,質感細滑!令我喜出望外!洋蔥雞肉碎蛋意式包 (半份) + $8意式包烤過,脆身好香口! 仍是熱辣辣! 餡料為洋蔥絲、雞肉、碎蛋。熟洋蔥絲散發洋蔥香味,雞肉醃過,肉質嫩滑! 配合碎蛋唔會感覺口寡寡! 半份真係唔夠喉!如果,一份成十幾$,加埋咖啡,咪要起碼 $40,我覺得唔多抵!對於並非咖啡發燒友嘅我,要一讚咖啡甚有質素!朝早嘆杯咖啡,為我展開
熱薄荷朱古力咖啡 (小) $24.5