2014-08-29 469 views
上星期二,下午兩點半,突然發牙痕 ,想飲碗熱湯,所以就喺公司附近o既一家「小食天地」度買咗碗碗仔翅返公司作下午茶。「小食天地」位於交加里,平日都頗多車輛駛過或停泊於門外,費氣不少;意外地,當日門外並無人龍,亦無車輛,感覺空氣當堂冇咁混濁。店舖面積唔算細,只有一位年紀輕輕o既哥哥仔座陣,由於大部分食物已經煮製好,加上佢動作快,效率高,一個人足以應付哂所有食客。XO仔叫咗碗碗仔翅,哥哥仔非常有禮地問要唔要加胡椒粉同醋,因電話突然響起,小肥好快就答咗佢一句「乜都要」。哥哥仔好迅速地就裝滿咗一碗翅,並加入兩款調味,收到我一早預備定o既銀仔亦冇黑面,態度專業有善,值得一讚再讚 ! 碗仔翅($14):攞到返公司,影埋相,碗仔翅依然滾熱辣,湯質滑溜,而且足料野味,濃而不滯,食完暖胃又滿足!非常不幸地,小肥食完碗仔翅不到十五分鐘就開始頭痛,要立刻食治痛丸,點知藥力過後,細佬身體不同部位o既肌肉及關節亦開始疼痛起上黎 。第二朝早,見疼痛影響到行動不便,XO仔仲請埋假去睇醫生、抽血驗身;診斷結果,小肥全身疼痛原因乃味精敏感反應 !醫生深知小肥對多種食物敏感,卻又喜愛到處覓食,故此於醫務所內再三叮
上星期二,下午兩點半,突然發牙痕

碗仔翅($14)
!醫生深知小肥對多種食物敏感,卻又喜愛到處覓食,故此於醫務所內再三叮囑小弟不要隨便出街吃飯,應多留在家中吃「無添加」之食品,今次落令閉關一星期靜養!一碗十四蚊o既碗仔翅雖然美味非常,但因「小食天地」所選用o既味精令個人身體極度不適,因而產生四位數字o既醫藥費
,試問小肥又點會覺得抵食呢?!真係要唱返支歌仔贈吓興:「小生小生怕怕囉,哎呀哎呀唷!」

2014-08-19
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$14 (Tea)