拍拖既節目緊係周圍搵好野食! 今次逛元朗就比我哋發現在呢間新開既車仔麵店。呢度餸既選擇都幾多同埋比較特別,同出面既車仔麵鋪幾唔同,而且價錢合理,$35蚊已經有3餸 + 麵底。白蝦仁墨魚仔豬腸米線 (冬蔭公湯底中辣) 個冬蔭公湯底好濃郁,酸酸辣辣,鍾意食辣既我都覺得夠哂辣! 灑上面既芹菜令到成碗米線更香,配合得好好!三個餸入面,我最鍾意白蝦仁,爽口彈牙,唔駛剝蝦殼實在太好啦。 豬腸滷得入味,有咬口,不過有啲啲肥。 珍珠元貝白蝦仁蘿蔔河粉 (咖哩湯底)個湯帶少少甜味,上面鋪咗爆香咗既洋蔥,河粉幼滑。我地本身想揀金錢肚,但已經賣啦T.T 店家介紹我地揀蘿蔔,蘿蔔一咬就溶喺口,好甜同入味,而且完全冇根,果然冇介紹錯! 珍珠元貝亦係有驚喜,第一次食呢款車仔麵餸,估唔到係咁彈牙! 加咗四隻炸雞翼(辣味) ($26),雞翼炸得金黃香脆,一啲都唔油膩,點埋個特別調配既辣汁,少少酸少少辣,開胃得黎又令啲雞翼更惹味。 飲品揀咗薄荷青檸梳打(跟餐+$11)同埋凍檸茶(跟餐+$7),青檸梳打多加咗新鮮薄荷葉,清新醒神。 無論湯底同埋啲餸,都好有驚喜 (我碗冬蔭公個湯底最後飲剩少少咋 😊 因為太好味啦!) 呢

白蝦仁墨魚仔豬腸米線 (冬蔭公湯底中辣)

豬腸滷得入味,有咬口,不過有啲啲肥。

珍珠元貝白蝦仁蘿蔔河粉 (咖哩湯底)
個湯帶少少甜味,上面鋪咗爆香咗既洋蔥,河粉幼滑。

無論湯底同埋啲餸,都好有驚喜 (我碗冬蔭公個湯底最後飲剩少少咋 😊 因為太好味啦!) 呢啲用心製作有誠意既車仔麵店值得我地支持!