2021-05-09
我同老公由拍拖開始到結婚,熱愛周圍食既我地都係Baked長期fans,但直到上禮拜再去...就知道唔會再回頭幫襯. 由食材準備,到烹調,然後出來既賣相,及最重要既味道 ,都已經大大下降。之前負責既主廚已經離開,宜家負責煮食既係以往一直幫手既cook。看見佢地滿頭大汗煮食,不如之前主廚整潔俐落,擺盤美感立體感亦降低,醬汁配菜裝飾看得出比較慳皮,而且大概無咁純熟既關係?出餐有點手忙腳亂同速度比以前慢. 我地4個人每人叫咗1個dish, 每個dish我之前都已經食過,所以好清楚之前既味道。食得出都比以前功夫未到家...蘑菇無以前多,蘑菇醬汁無之前既濃郁香味,而且太稀,蘑菇在事前處理亦無好好晾乾水,裡面好多白烚水分仍然留住,整個醬同菇令到原本應該脆身既靈魂sour dough toast濕潤變淋。另一道菜個炒蛋稍微過鹹,令裡面原本應有既香料味失去平衡。第三個菜式既主要問題出於個sour dough被上面既poached pear 同arugula整到塊包上菜時已經淋晒...最後既cinnamon roll...係製作既時候大概roll得唔好,個shape有d歪埋一邊,係碟上面企唔穩,而且pis
另一道菜個炒蛋稍微過鹹,令裡面原本應有既香料味失去平衡。
最後既cinnamon roll...係製作既時候大概roll得唔好,個shape有d歪埋一邊,係碟上面企唔穩,而且pistachio garnish落得非常吝嗇,令以往一啖cinnamon roll加香甜既cream和滿口開心果仁粒既美妙口感完全降低.
對今次食物既失望,原本我地係抱住期望同店員少女好善意溝通表達下意見,少女態度有善良好,而不竟我地一直以來都好熱愛Baked既食物,所以希望之後會恢復水準。但剛好我地只講咗兩句,老闆返舖,店員就同佢反映有客人有d意見,老闆就不客氣地問我地有乜意見,態度聽起就感覺到佢並非真的想聆聽或接納,當然我地都嘗試禮貌地繼續多講2句,但明顯佢其實無聽進去,只是重覆在我地耳邊大聲話 咁究竟係咩唔得. 所以3句後我只係打完場表達一句 personal preference, 佢聽到就馬上話 咁係personal preference啦所以,就好似拿只係咁者 然後就即時離開走出舖無再講任何嘢及理會任何事。其實一開始既語氣及身體語言我已經了解,就算我地講咩都無意思。而且,最後呢間餐廳都係佢既,佢喜歡點煮點run, 都係佢既自由。我地都係純熟因為喜歡所以想分享,但對方唔認同咁就無得勉強。我地以後唔會再去就得。