2008-06-01 9 views
呢日我同男友終於忍唔住,黎左和幸試試佢既燒肉。入到去,地方闊落。我地張檯0係通道附近,餐廳就設了一道可移動的木框門,增加了點點的私人空間。點了一個特選和牛拼盤(忘記了全名,menu上只有兩個拼盤,一個係牛,另一個係海鮮)和厚切上等牛舌。牛肉拼盤內有西冷肉、牛肋骨肉、肩胛肉、胸腹肉和米沢和牛。拼盤的好處就係樣樣有d,可以試多幾款,而其中的米沢和牛仲係要成$350/100g(最少150g計)tim~絕對滿足曬大貪既我地﹗我地先開始燒牛舌,waiter哥哥好友善地教我地應該點燒,仲久不久問下我地燒成點tim。牛舌因為厚切的關係,可以燒耐dd,一路燒一路自己「睇火」,都係一件樂事。我地仲發現,愈燒愈好,好爽口。拼盤黎到之後,waiter哥哥話我地知邊隻打邊隻,仲話我地知我地可以加d鹽落去燒。我地發現,每一隻肉的味道同質感都唔一樣,好似西冷同牛肋骨的味就比較濃;和牛的味比較淡,但係佢既脂肪比例好平均,而且肉汁的味道清d。每款肉都係一熟即食,而且即時送到入口,所以肉汁好豐富;一路食既時候,可以欣賞每一種肉唔同的味道。我地試左伴檸檬汁、燒汁同鹽,發現鹽同肉的味道比較match,唔單止唔會搶左肉的味道
呢日我同男友終於忍唔住,黎左和幸試試佢既燒肉。

拼盤黎到之後,waiter哥哥話我地知邊隻打邊隻,仲話我地知我地可以加d鹽落去燒。我地發現,每一隻肉的味道同質感都唔一樣,好似西冷同牛肋骨的味就比較濃;和牛的味比較淡,但係佢既脂肪比例好平均,而且肉汁的味道清d。每款肉都係一熟即食,而且即時送到入口,所以肉汁好豐富;一路食既時候,可以欣賞每一種肉唔同的味道。我地試左伴檸檬汁、燒汁同鹽,發現鹽同肉的味道比較match,唔單止唔會搶左肉的味道,仲令到肉的味道更突出﹗不過,0係試既過程中,都發現牛肋骨肉同燒汁幾襯,而牛舌的確可以用檸檬汁配搭一下﹗

食到咁上下,我地連d燈籠椒同粟米都唔放過﹗自己燒燈籠椒同粟米都幾好玩,仲發現粟米都超甜,大家記得唔好浪費,食埋佢﹗

最後我地叫埋自家製芝士餅,各食家的確冇介紹錯,自家製自家燒,好特別﹗不過芝士餅上檯時甩皮甩骨比較醜樣,老闆娘有見及此都走左過黎講唔好意思,仲親自幫我地燒,當然,自家燒才最易燒出自己想要的芝士餅啦。把餅的外面燒得點點的金黃,看著芝士跟牛油呈略溶的樣子,視覺上已經知道係好味的,吃下去暖而軟,不失為一個令人滿足的甜品

另外,需要提提的是這裡的服務。除了剛才提到waiter和老闆娘的例子之外,我發現,由我入去食野開始,到我走的一刻,佢地是但一個,每一次同我講野都唔係只係叫「小姐」,仲能夠每次都叫埋我的姓氏﹗呢一樣都係好抵讚的。走的時候,老闆娘仲送我地出去搭lift﹗

食物、服務和環境都令人滿意,這個地方的確值得一去。
燒牛舌
牛肉拼盤
燒牛肉+燈籠椒
自家燒自家製芝士餅
$360 (Dinner)
燒牛舌
牛肉拼盤