snowchicken
snowchicken
Level 2
2015-11-07
Follow

星期四終於約到個好耐無見嘅朋友食飯,所以就下佢,試下喺佢公司附近嘅呢間日本嘢。

咁耐無見,一見面就梗係要吹下水,所以點少得飲品。朋友係酒鬼,所以一嚟就點啤酒。
啤酒

我唔好酒,就試下佢嘅特飲——peach mocktail。淡淡桃味,感覺幾清新,用嚟送油膩嘅燒肉,夠晒解渴。
Peach mocktail

嘢食方面,我哋先叫咗份泡菜小食。雖然話係小食,但份量唔少。咸咸地又辣辣地嘅泡菜,朋友話佐酒一流!雖然我唔飲酒,不過泡菜辣得嚟都好香,飲住杯mocktail都一樣覺得好味。
韓國泡菜

之後就叫咗份美國Prime牛角切同侍應極力推介嘅限定美食——緬甸虎蝦同北海道特大帆立貝。
美國Prime牛角切,牛味好重,亦唔覺油膩。而且可能係角切,所以好彈牙。侍應仲幫我哋燒到啱啱好,非常惹味,亦唔會韌。
美國Prime牛角切

至於緬甸虎蝦,勁大隻!侍應一路燒時仲一路介紹,話師傅專登用刀割開蝦殻,令佢燒得更好味!果然,虎蝦唔單止鮮甜,蝦味突出,仲要極為爽口,真係令我哋讚口不絕!
緬甸虎蝦

最後嘅北海道特大帆立貝,又係另一驚喜!除咗帆立貝同樣鮮甜、大隻之外,佢配上牛油、蒜蓉同黑松露醬嚟燒,令到鮮甜嘅帆立貝更添一份惹味!濃郁嘅醬汁,更能突出帆立貝嘅味道!
北海道特大帆立貝

雖然我哋唔算食咗好多嘢,不過可能份量都唔少,所以兩個都覺得好滿足咁捧住個肚走。
Ratings