2017-06-02 1741 views
上個禮拜,約左幾個朋友食芝士雞煲,係係太子個邊,好方便,係彌敦道附近。入到去就即刻叫佢落左個芝士雞煲先因為我地都好肚餓。等左大約10分鐘,個雞煲終於滾啦非常香,雞肉差唔多比芝士覆蓋住,而且仲有好多洋蔥。雞肉啖啖肉,而且好嫩滑,充滿芝士香食完雞煲就可以打邊爐啦加入左大量嘅芝士汁就變成左火鍋嘅湯底。食完個雞煲我哋都有啲飽飽地,所以就叫咗肥牛、丸同埋公仔麵。肥牛不嬲都係打邊爐必備嘅食物之一,但係今次我哋就高級啲唔食肥牛,食霜降和牛和牛顏色好鮮紅,脂肪同肉嘅比例啱啱好,碌一碌就可以食得,肉味好濃,唔洗點咬五寶丸拼盤,想試晒咁多款丸,最好就係叫五寶丸拼盤啊。有蝦丸、豬肉丸、墨魚丸、鯪魚丸同牛丸, 每款都有兩粒。我最鍾意食就係蝦丸同牛丸,蝦丸好爽口彈牙,而牛丸就爽口充滿牛肉味芝士出前一丁亦都係我必叫嘅食物之一,本身個湯底已經充滿芝士味,再加上係出前一丁上面加多兩片芝士,芝士味就更加出更加濃郁!好食令人停唔到口可能係因為呢幾日天氣熱嘅關係,所以店入面都唔係有好多人,好安靜。而且呢度嘅冷氣亦都好足夠,所以啲衫唔會咁容易吸到味

芝士雞煲

入到去就即刻叫佢落左個芝士雞煲
因為我地都好肚餓。等左大約10分鐘,個雞煲終於滾啦

食完雞煲就可以打邊爐啦

首切特級霜降和牛

肥牛不嬲都係打邊爐必備嘅食物之一,但係今次我哋就高級啲
唔食肥牛,食霜降和牛

手打五寶丸

令人停唔到口

2017-05-23
芝士雞煲
手打五寶丸
芝士出前一丁
  • 黃金芝士雞煲(小)
  • 手打五寶丸拼盤
  • 手切特級霜降和牛