2025-07-11
好耐都無食過香港既法國菜,今日難得同朋友黎沙田食呢間餐廳「Odelice! 」。入面環境好大好闊落,環境舒適優美,充滿田園氣息。枱面位置一啲都吾迫,坐得好舒服。侍應亦細心介紹菜式,非常有禮招待👍更要一讚既係,在場所有侍應都無比細心,例如主動收拾桌子、主動斟水等細節位都做得非常妥當,正正符合了法國菜既精緻、優雅、慢活。🔶BISTROT SET 晚市2人套餐$538Soups餐湯 配 餐包Petit Plats小碟🔹Starter頭盤➿Canapés Platter 法式點心拼盤(+$35)(炸辣蟹肉球,煙三文魚,迷你蛋批,香草芝士撻,雅枝竹羅醬)從酥脆鹹香辣蟹球到細膩精緻芝士撻,鹹甜點過渡自然,擺盤亦非常吸引,完全展現了法式料理既層次與奢華。🔹Mains主菜➿Seared Foie Gras &Confit Duck Leg Spaghetti 煎鴨肝,油封鴨腿意粉 (+$30)煎鴨肝油份十足,外脆然後入口即溶既感覺令人非常滿足。油封鴨腿低溫慢煮後煎香,充滿鹹香味,配搭埋忌廉意粉,令人回味無窮。➿Argentinian Angus Ribeye 阿根廷安格斯肉眼牛扒 (+$50)(配薯條
🔶BISTROT SET 晚市2人套餐$538
Soups餐湯 配 餐包
Petit Plats小碟
🔹Starter頭盤
➿Canapés Platter 法式點心拼盤(+$35)
(炸辣蟹肉球,煙三文魚,迷你蛋批,香草芝士撻,雅枝竹羅醬)
🔹Mains主菜
(配薯條,巴黎牛油汁)
侍應推薦Medium (五成熟),外層焦脆,切開後呈玫瑰紅色,肉汁飽滿。食落肉質鮮嫩多汁,油脂感濃郁,搭配經典法式醬汁,平衡番牛排既油脂感。
炸薯條非常香脆不油膩👍
🔹DESSERT 甜品
➿French Apple Tart法式蘋果撻
呢款法式蘋果撻完美展現了法國甜點既精髓。蘋果片排列如花瓣,視覺與口感兼備。酥脆既塔皮到焦糖化既蘋果片,配埋正在溶化既雪糕,每一口都係完美結合。食落不算太甜,襯托出蘋果既自然風味。
🔹MOCKTAILS 無酒精雞尾酒
➿Strawberry Cucumber Cooler(+$65)
(士多啤梨果茸,青瓜,檸檬,蘇打水)
充滿夏日清新感覺,飲落帶有滿滿果香、完美既配搭,係一杯好解暑同涼透心嘅飲品🥤
➿Honey Ginger Punch(+$65)
(蜜糖,生薑,芒果果茸,蘇打水)
初入口有啖啖芒果既熱帶甜味,慢慢有薑辣感從喉嚨間滲出,整個味道好滋潤、健康。
Odelice! (沙田)
📍地址: 香港沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖